IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz пресъздаде първото пътуване с автомобил (ВИДЕО)

Преди 130 години жената на Карл Бенц показва приемуществото на този вид транспорт

Mercedes-Benz пресъздаде първото пътуване с автомобил (ВИДЕО)

Добре известен е фактът, че първото пътуване с автомобил е дело на жена. С него съпругата на Карл Бенц – Берта, влиза в историята през 1888 г. А сега компанията Mercedes-Benz реши да пресъздаде на видео това пътешествие, което предизвика ревоюлция в транспорта.

Mercedes-Benz пресъздаде първото пътуване с автомобил (ВИДЕО)

Германският концерн придава огромно значение на пътуването на Берта и това не е случайно. Много автомобилни историци считат, че ако не е била тя, съвременното автомобилостроене би изглеждало различно. Именно пътешествието от Майнхайм до Пфорцхайм нагледно показва предимствата на автомобила при всекидневно използване, тъй като до 5 август 1888 г. „каляските на колела” са били считани за екзотично развлечение.

Берба Бенц потегля на път с двамата си сина, без да уведоми съпруга си. Тя успява да измине цели 106 км, като среща сериозни проблеми, но ги решава с подръчни материали. Например, почиства горивната система с игла от шапката си (според други данни – с шнола). Спирачките на Benz Model III отказват и селски ковач сменя дървените накладки с кожени.

Счита се, че по време на пътуването си фрау Бенц открива няколко съществени недостатъка в конструкцията на автомобила, които след това са отстранени и това оказва влияние върху търговския му успех. Най-важното обаче е промяната в съзнанието на хората, които започват да приемат тези превозни средства по различен начин.



Заради всичко това сега Mercedes-Benz направи кратък филм, пресъздаващ основните моменти от пътешествието на Берта Бенц. Има и някои разминавания с действителността, като например факта, че по време на пътуването жената е била придружавана от синовете си (те бутат колата при изкачванията), но във видеото децата на Берта си остават у дома.

Снимка и видео: Mercedes-Benz

Тагове: mercedes-benz
0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Което отново доказва ( преди 5 години )
    че умната жена издига и глупав мъж, докато тъпата жена затрива и най-умния ...
  • #12
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това е началото на автомобил. Техническо устройство което се ПРИДВИЖВА АВТОНОМНО, без да бъде спускано, бутано, теглено от животинска тяга, други хора и прочие. дали е с три , четири, пет или осем колела, касае сдамо канструкцията и няма никакво значение в принципите заложени в идеята за АВТОМОБИЛ. И днес има автомобили с 3 колела, които се водят и регистрират като автомобили.
  • #11
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Елита на Вермахта ( преди 5 години )
    Deutschland uber alles!
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Елита на Вермахта ( преди 5 години )
    И като цяло Германия пресъздаде света в последните 2 века. Добре, че от време на време се появява някой като Чичо ви да дърпв човечеството напред! Deutschland
  • #9
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Именно и аз тва се питах, как целия свят е кьорав, само нашите българи са единствените некьорави.
  • #8
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Джет Файтър ( преди 5 години )
    Ми щото ако не си кьорав тва е триколка а не кола.
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Добре, не разбирам, защо като целия свят приема Карл Бенц за създател на първата кола, нашите българи винаги трябва да се направят на остроумни. Целия свят с главата нагоре, ние с главата надолу.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    S-klasse ( преди 5 години )
    Еее, браво!! Сега ако свалите и Бербатов от тая каляска...../"Берба" за улеснение/
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    оти ( преди 5 години )
    Интересен момент, който не е отразен тук е фактът, че горивото й свършва и тя се отбива в първата аптека и купува газ за въшки. До ден днешен тази аптека носи името " The first gas station in the world"
  • #4
    1 rate up comment 14 rate down comment
    Пилот ( преди 5 години )
    Първата истинска масова кола е Форд Т.Ква е тая рикша от БензЬ нам кой си.