IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци измислиха революционна система за двигатели с вътрешно горене (ВИДЕО)

Технологията управлява по електронен път работата на клапаните на мотора

Британци измислиха революционна система за двигатели с вътрешно горене (ВИДЕО)

Британската компания Camcon Automotive е готова с първата в света електронна система за управление на работата на клапаните на двигатели с вътрешно горене. При нея няма нито колянов вал, нито ремъци или пружини, като технологията позволява независимо управление на всеки клапан и създаване на различни комбинации в зависимост от поставените задачи.

Британци измислиха революционна система за двигатели с вътрешно горене (ВИДЕО)

В случая, всеки клапан се задвижва самостоятелно, което позволява неговото отваряне и затваряне с идеално точност. Клапанът може да бъде затворен на половината си път, след което да се върне в изходно положение или да се постави на точно определено разстояние във всеки един момент. Системата следи положението на всеки клапан, като може идеално да синхронизира работа между всички, създавайки всевъзможни комбинации.

Какви са предимствата на подобна технология? Основната е пълен контрол върху работата на двигателя с вътрешно горене. Това позволява адаптация към различни видове гориво, както и оптимизация на разхода в зависимост от натоваравнията.

Британци измислиха революционна система за двигатели с вътрешно горене (ВИДЕО)

Нейното използване може да доведе до създаване на хибриден силов агрегат с високо КПД. Така автомобилът няколко секуди ще работи на електричество, а после мигновено ще превключва на двигател с вътрешно горене. Това ще става с нулева загуба на мощност или скорост, тъй като компютърът ще е пресметнал всичко с идеална точност, а механичната част ще изпълнява много бързо неговите заповеди.

Британци измислиха революционна система за двигатели с вътрешно горене (ВИДЕО)

Истинското приемущество на системата обаче е в нейният неизучен все още потенциал. Инженерите са надяват, чи цифровият контрол може да реши някои наистина фундаментални проблеми. Например, какво да се направи, за да може натоварването между клапаните да се разпределя равномерно при стотици хиляи километри пробег и десетки години на експлоатация? В същото време, технологията ще може да контролира износването на помощните механизми.



Спред създателите на новата система, тя може да бъде много полезна при търговски продукти. Затова и в Camcon Automotive търсят партньори, които биха им помогнали да реализират технологията по възможно най-добрия начин.

Снимка и видео: Camcon Automotive

Тагове: camcon automotive
0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    Отдавна трябваше да се помисли да се премахне механичното контролиране на клапаните.Все едно сега да се върнем от електронното запалване към това с делко с гърбички и чукче с наковалня и да връткаме делкото за да регулираме момента на запалване..
  • #6
    13 rate up comment 1 rate down comment
    дядо и ряпа ( преди 5 години )
    претоплена новина...първите такива се появяват през 2016 а има още по стари прототипи.... Koenigsegg's са едни от пионерите...
  • #5
    10 rate up comment 7 rate down comment
    опетков ( преди 5 години )
    ДВГ имат теоретичен максимум на КПД, определен от термодинамиоката, който не може да се премине, каквито и джаджи да му се насаждат.
  • #4
    18 rate up comment 17 rate down comment
    Елита на Вермахта ( преди 5 години )
    Луд късмет имате английски ***, че чичо ви не успя да стъпи на острова... С вас беше свършено! Тази човекомелачка дето беше в Сталинград трябваше да бъде в Манчестър! Английските *** никога нямаше да удържат на напъна и щяха да се предадат моментално!
  • #3
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Кьонихсег и Корос го направиха преди около 2 години, Freevalve му казваха. One:1 трябваше да го използва и китайците също представиха работещ прототип на потребителско ниво. Но изведнъж заглъхна всичко
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Че няма разпределителен е ясно - клапаните се управляват електронно, ама без колянов за какво може да послужи, освен за помпа или генератор?
  • #1
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    няма колянов вал или разпределителен вал?