IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

300 000 души остават без "Гражданска застраховка" в петък

Причината е ликвидирането на кипърската компания "Олимпик"

300 000 души остават без

Близо 300 000 души ще трябва да си вадят в събота нова задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Причината е отнет лиценз на компания, към която са направени. Става въпрос за кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което обаче работи в България през клонова мрежа, съощи mediapool.bg.

300 000 души остават без

Лицензът на дружеството е отнет от органа за застрахователен надзор на Кипър на 8 май. То е обжалвано от компанията и потвърдено. На 20 юли българската Комисия за финансов надзор (КНФ) обяви на сайта си, че "Олимпик" остава без лиценз. От 10 май КНФ забранил на компанията да сключва нови застрахователни договори.

Причината за отнемането на лиценза е, че дружеството не отговаря на изискванията за платежоспособност. Компанията ще бъде ликвидирана, а полиците ѝ спират да действат от петък - 17 август, пише на сайта ѝ.

По данни на КФН, цитирани от в. "Капитал", към началото на май застраховки в "Олимпик" са имали близо 275 000 автомобила. Това отрежда на компанията 9,2% пазарен дял в автомобилното застраховане в България и четвърто място след "Лев инс", "Бул инс" и "Евроинс". Дружеството е специализирано основно в този вид застраховане, но предлага също така полици по "Автокаско", имуществени, здравни застраховки, както и такива при злополука.

Валидните полици и за тези продукти, както и за "Гражданска отговорност", спират да действат в петък, когато официално ще бъде назначен ликвидатор на компанията. "Всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие", пише на сайта на дружеството.

Хората, които имат застраховки в "Олимпик", ще могат да сключват нови застраховки "Гражданска отговорност" от 00.01 часа на 18 август, съобщиха от КФН. "На 18 август 2018 г. всеки засегнат собственик на МПС трябва незабавно да сключи нова застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите с друг застраховател. Застраховката може да се сключи и от друго лице", предупредиха от комисията.

300 000 души остават без

От КФН допълниха, че при катастрофа, причинена от автомобил, който няма нова полица "Гражданска отговорност", щетите от нея трябва да бъдат платени от виновния шофьор. Освен това, ако застраховката не бъде подновена, регистрацията на колата може да бъде автоматично прекратена от МВР. Законът за движение по пътищата предвижда и отнемане на книжката за липсваща "Гражданска отговорност". Документът се връща, когато се сключи нова полица.

Хората, чиито застраховки в "Олимпик" не са изтекли до автоматичното прекратяване на 17 август, могат да поискат връщане на парите си за оставащия период, обясниха от КФН. Това обаче става при последващото производство по несъстоятелност на кипърското дружество и въобще не е сигурно, че претенциите им ще бъдат удовлетворени. Същото важи и за клиентите със заведени, но неизплатени щети.

Тъй като е регистрирана в Кипър, компанията на практика не подлежи на контрол от страна на българската КФН. Регулаторът може да се намесва само когато застрахователи от ЕС не спазват задълженията си спрямо клиенти в България.

Българският Гаранционен фонд също не гарантира дейността на "Олимпик". По закон фондът набира средства от застрахователите, а с парите се гарантират застрахователни вземания при фалит на компании или при щети, нанесени от неизвестни или незастраховани автомобили. В случая с "Олимпик" клиентите с неизплатени суми по щети трябва да се обърнат към Застрахователния фонд на Кипър, става ясно от съобщение на сайта на българския фонд.

0 от 500
  • #2
    19 rate up comment 3 rate down comment
    titie ( преди 5 години )
    Много неща мога да кажа за българина но тъй като и аз съм българин по добре да си замълча ;)
  • #1
    23 rate up comment 11 rate down comment
    547 ( преди 5 години )
    За да спестят 20-30 лв. много хора се набутват с такива офшорки да пълнят гушите на БГ мутрите и перачите на пари във фирми като Олимпик и Лев Инс и после чакали с месеци обезщетения и т.н.При положение, че на БГ пазара има фирми като Алианц и Дженерали, познати в цяла Европа.