IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Целта е компанията да стане частна, като парите вече са осигурени

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Генералният директор на Tesla – Илон Мъск, смята да преобразува компанията от публична в частна и за целта ще изкупи всички акции, съобщи самият той в  акаунта си в Twitter, където се изявява ежедневно.

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Цялата операция ще струва на Мъск точно 71 мрд.,  разкрива той и допълва, че парите вече са осигурени. Идеята е преобразуването в частна компания да избегне резките колебания в цената на акциите на компанията. Ако идеята бъде одобрена от акционерите, на тях ще им бъде предложено да продадат своите акции за 420 долара на бройка. Сега цената им на борсата е 379,57 долара.

„Като публична компания сме подложени на сериозни колебания в цените на акциите, което оказва влияние на служителите на Tesla, повечето от които са и акционери в компанията. Това понякога ни кара да взимаме решения, които вършат работа за кратък период, но в дългосрочна перспектива не са правилни”, обясни Мъск в блога на компанията в Twitter.

Според анализатора на агенция Loup Ventures – Джин Мюнстер, намеренията на Мъск са напълно логични, тъй като очакванията на инвеститорите са за бързо връщане на вложение пари – до 3 месеца, докато дългосрочните намерения на компанията са за инвестиции, които ще донесат печалба след време.

Самият Мъск е най-големият инвеститор в Tesla, като разполага с около 20% от акциите. След него се нареждат инвестиционните фондове T. Rowe Price и Fidelity с 9 и 8% съответно, следвани от фонда Baillie Gifford с 6%.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #8
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Илон си имс солидни финанси има си и Спейс Екс и така нататък а и в америка има много инвестиционни фондове които ще му помогнат с радост Тесла продава най-много в САЩ и е ино0вативна компания никой друг освен немската държава не ще да инвестира във Фау Ве които лъжат с продажбите си на коли за да крепят статуквото докато непродадените им Джети киснат в пустинята.
  • #7
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    ФактИ за това изостаналите дойчовци правят по 10 бона печалба от всяка продадена кола... а Т'слата губи по 11 000 от всяка и парадокс, че колкото повече продава толкова по-вътрешно го дава :DИзостаналите дойчовци когато са правели електрически автомобили Свети Илон даже не е бил раждан ама нищо де, лайте си :D
  • #6
    1 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Истината боли а :D И да се сцепитe от минуси все тая! При 2 млрд кеш и плащания за много над 3 млрд Свети Илон пари няма! carpeможе пък и да го направя, интересното е, че "шортърчетата" преобладаващо са акционери, които се застраховат срещу безумията на друсалката Мъск, така че дръвцето все тях ги чака :D на пичилившити чиститууу :D
  • #5
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Тесла за 15 години размаза 150 годишните немски компании с "традиции" лежащи на една триколка която била "първата" кола.Тесла модел 3 размаза по продажби всички.И естествено за да не купят компанията му някакви изостанали дойчовци като фау ве на безценица и да окраднат технологии които нямат а и никога няма да имат щото сега почват да ги съдят за канцерогенни батерии Мъск направи най-умното и им показа среден!
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Няма да му се наложи да намира 70 млрд. Повечето инвеститори ще си останат.Ама пак ще трябват поне 10-20 млрд. да изкупи тези, които ще се навият на офертата да продадват.Пак доста смел ход и ако успее, шортърчетата ще гризнат бая дръвце. Чакам с нетърпение.А скролнах до коментарите с любопитство - да прочета ерудираното и безпристрастно мнение на Тинтирито - и то очаквано беше там и чакаше да бъде прочетено! Ей, човече, що не почнеш на Wall Street? Ще ги заковеш! Разбираш ги нещата :D
  • #3
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Последни напъни, преди изпускането на въздуха от балона...
  • #2
    4 rate up comment 18 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ще купи на баба си цървулите той пари за дъвка няма, ама ще купува - поредната медийна бомба целяща малко да му се повдигнат акциите.
  • #1
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Браво нека прецака измислените борси в които се търгува нечестно.Целта им е да фалират знакови компании и да ги купят на безценица технологичните пропадняци като Фау Ве и после да се бият в гърдите кви електрички продавали.