IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Целта е компанията да стане частна, като парите вече са осигурени

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Генералният директор на Tesla – Илон Мъск, смята да преобразува компанията от публична в частна и за целта ще изкупи всички акции, съобщи самият той в  акаунта си в Twitter, където се изявява ежедневно.

Мъск ще купува Tesla срещу 71 млрд. долара

Цялата операция ще струва на Мъск точно 71 мрд.,  разкрива той и допълва, че парите вече са осигурени. Идеята е преобразуването в частна компания да избегне резките колебания в цената на акциите на компанията. Ако идеята бъде одобрена от акционерите, на тях ще им бъде предложено да продадат своите акции за 420 долара на бройка. Сега цената им на борсата е 379,57 долара.

„Като публична компания сме подложени на сериозни колебания в цените на акциите, което оказва влияние на служителите на Tesla, повечето от които са и акционери в компанията. Това понякога ни кара да взимаме решения, които вършат работа за кратък период, но в дългосрочна перспектива не са правилни”, обясни Мъск в блога на компанията в Twitter.

Според анализатора на агенция Loup Ventures – Джин Мюнстер, намеренията на Мъск са напълно логични, тъй като очакванията на инвеститорите са за бързо връщане на вложение пари – до 3 месеца, докато дългосрочните намерения на компанията са за инвестиции, които ще донесат печалба след време.

Самият Мъск е най-големият инвеститор в Tesla, като разполага с около 20% от акциите. След него се нареждат инвестиционните фондове T. Rowe Price и Fidelity с 9 и 8% съответно, следвани от фонда Baillie Gifford с 6%.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    А най-смешното е, че вместо да изтъкват екологичните плюсове на миксерите те ми говорят за ускорение щото няма друг аргумент в полза на щайгата на ток. Пак казвам, малки градски бълхи на ток, достъпни и екологични - ДА! Всичко друго е разхищение на ценни ресурси и откровено малоумие!
  • #27
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    КПД на модерен мотор е около 50%А загубите по трасето за зареждане на ел. бричка? А,Спада на капацитета на батерии при минусови температури да не говорим за копането на литий и кобалт...Не случайно даже и най, ама най-светлите прогнози за ел. кошниците не предвижда повече от 50% дял в световен мащаб. Нито пък някакво съществено поевтиняване, защото плътността на батериите може дасе увеличава, но се увеличава и цената на суровините за направата им.... А колко са мръсни е отделна тема :)
  • #26
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Тоя па с Рено почнал да се заяжда ми да Зои-то е класи над смешното Ай-сиктир 3 на БМВ за недоносчето е гоуф да не говорим то дори няма и продажби!
  • #25
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Колите на Тесла може и да не са перфектни но никой не предлага по-добро.
  • #24
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Факт!-тическия ... ( преди 5 години )
    по цял ден тинтири-минтири с рено и ето ги трагичните последствия!
  • #23
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Добре де нека съм овца па да си купя една Тесла ЕС или айде Модел 3 ти кво предлагаш на мястото на това да си купя Аертон диезелль който си нестава за нищо.Все едно Яхта срещу лодка с гребла.
  • #22
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Поредна захранка за шарани. Мъск туитва че е събрал 71 млрд (нищо работа - джобни пари) и щял да изкупи акциите по глокс доста над сегашния. Народа (стадото овце готово да го стрижат до кръв) ще се уплаши че изпуска "далаверата" и ще почне да купува още акции, цената им ще скочи, Мъск ще получи още свежи пари. После ще обяви че за благото на компанията няма да изкупува нищо. Накрая той ще е изхарчил още няколко милиарда а овцете, сори - акционерите ще са с още няколко хартийки (акции) повече ;)
  • #21
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Последното нещо на което трябва да смяташ ефективността е ел.мотора КПД 90+% ДВГ е към 30 никакъв шанс за двг да се кунглокира с електрическия ДВГ.Фолцвагинин ще фалира преди Тесла барабар с Дукати Ман Скания Шкода и там другите фирми произвеждащи градински помпи и пръскачки за лозета.
  • #20
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гошо ( преди 5 години )
    Добре де, таковата....кога някой ще седне на сметне РЕАЛНА ефективност на тия електрички. Така де, все пак има фактори каквито ще да са като....ефективност на ел. мотора(е, не е 100%!!!) * ефективност на батерията * ефективност на доставка на енергията (там вече как ще се смята е пълен хикс, най-добре да попитаме КЕВР)*разряд*разни там други фактори (ниски температури например. Някой да смята? Защото ми се струва, че ефективността далеч не е над 90% както ни се говори, но пък въздухаще е чист
  • #19
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ахахахах тука са се събрали само електро-екстремисти последователи на сектата на Свети Илон! Завалиите не признават друг господ освен друсаната откачалка и спора е безсмислен - да ви е честит, пригответе си въжетата, че като фалира освен да си турите клюпа на врата друг изход за вас няма :D :D :D