IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глоби от 14 млрд. евро заплашат автопроизводителите

Ако не намалят вредните емисии според новите изисквания на ЕС

Глоби от 14 млрд. евро заплашат автопроизводителите

Солени глоби ще отнесат автомобилните производители в ЕС през 2021 г., ако не намалят вредните емисии на колите си. Това се посочва в доклад на изследователската компания IHS Markit. Според анализатори размерът на глобите може да достигне общо 14 милиарда евро след въвеждането през 2020 г. на новия екостандарти за отработените газове от автомобилите.

Глоби от 14 млрд. евро заплашат автопроизводителите

Съгласно новите правила емисиите на въглероден двуокис не трябва да надвишават 114,8 гр/км. Проучването на IHS Markit показва, че в момента този показател при новите автомобили, продавани в ЕС, е средно 122,9 гр/км. Компанията посочва, че 25 автомобилни производители вече са определили курс, за да могат до 2020-2021 г. да достигнат необходимите показатели за вредните емисии. 27 компании обаче попадат под риск да бъда глобени, защото в момента техните автомобили вероятно няма да могат да се справят с изискванията дотогава.  Според анализаторите от Exane BNP Paribas най-изложени на риск са PSA Group и Renault.

"Ако автомобилните производители не успеят да спазят новите стандарти навреме, IHS Markit прогнозира, че средната глоба за тях ще достигне 624 евро на кола до края на 2020 г. и ще се увеличи със 190 евро през 2021 г.", отбелязва зам.-шефът на IHS Markit Виджай Субраманян. Въпреки това, според него прогнозите могат да се променят предвид новите решения на регулаторите, както и въвеждането на необходимите технологии от автомобилните производители.

0 от 500
  • #17
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Благодарение на дизела през последните 10 години нивата на СО2 спадаха, при спада на продажби на дизелите след Дизелгейт за първи път от десетилетие отново имаме ръст! И Русия не е излязла а само САЩ излезе от парижкото споразумение, като и там едно 40-50% от хората съжаляват за безотговорната постъпка на Тръмп! Ако Тръмп ти е мерило по-добре зарежи... щото той обяснва и как да се карат Големи Ве8 пикапи не е любител на електрически кошници!
  • #16
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    И как да го бориме с електрички или с канцерогенни дизели.Избора е лесен е за германците с плитки мозъчни кухини не е но това си е техен роблем и в резултат на недалновидността си ще отидат на бунището на историята.И да парниковият ефект е доста спорен въпрос.Тръм излезна от всякакви споразумения Русия тоже.
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ахахахахахах Парниковия ефект е спорно явление и за това производителите са принудени под заплаха от огромни глоби да свалят отделяните СО2 до под 114 г/км :) Добре бе пич кефиш ме :)
  • #14
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    не казвам че е полезна а че е факт че във Франция Америка и така нататък е фрашкано със АЕЦ и досега никой не е умрял от това а и предполагам че след толкова години са се научиоли как да се справят с проблема на ядрените отпадъци.Няма как хората да не се тъплпят в големите градове ако имаше те нямаше да са големи.Парниковият ефект е спорно явление докато канцерогенноста на азотните оксиди е реално явление а и никой не кара тези в големите градове да си купуват коли с ДВГ има електрички.
  • #13
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Евала, в защита на електрическите дивотии изкара и радиацията полезна :DГоворейки за това колко безопасен е СО2 има една дребна подробност - дизеловите окиси засягат глупендерите, които се тищят в мегаполисите, никой не ги кара! А повишаването на СО2 има директен ефект върху климата и застрашава цялата планета - дори има вероятност вече да е твърде късно и вместо няколко милиона *** в Берлин и Париж говорим за няколко милиарда невинни жертви - ГЕНИАЛНО МИСЛЕНЕ!
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Има АЕЦ-ове отпреди 60 години все са се научили кво да правят с тая радиация и как да я складират а и *** преработват нали нямат пари и всичко им идва добре па нека се тровят има остъкляване закопаване в мини и така нататък радиация се складира от преди 60-70 години проблем няма.Да ама дизела изпуска азотни канцерогенни оксиди и канцерогени фини прахови частици много по-опасни от CO2 който е безвреден.Електричката няма такъв проблем.Дизела е по-вреден от бензина!
  • #11
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    27 г СО2 е дизела докато стигне в колонката на бензиностанциятаРазпределено на 300 000 км 100 кв батерия има 58 г/км демек ти трябва около милион пробег докато го докараш до дизеловия - успех :DП.С. държавите с по-малко СО2 в електрическия микс от германския са малцинство - а не болшинство... и това няма да се ромени дори и след 30 годи П.П.С. Франция има по-малко... ама за сметка на радиацията - ко праим с отработеното гориво от АЕЦ?! То е даже полезно нали ;)
  • #10
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Ахам то за производството на коли с ДВГ електричество не се иска или за добива на петроил или за преработката му или за тока на бензиностанцията да работят помпите или ...Точно германиика която разчита на украински въглища и руски газ да ми я даваш за пример за еко някак си невърви.А бе я ми кажи колко дизел харчи танкера и колко мазут разлива из океана докато превози катарският газ до германиика.
  • #9
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Абе *** ти как си представяш, че се произвежда електричеството? един магьосник го прави и после го измъква от шапката си ли :D В германия електрическия микс е 500 г/кв, а тя дори не е най-зле а около средното това са ти 100 г/км ако добавиш изключително мръсното производство на батерите стават много над 200 грама! Смешен еко-терорист :D :D :D
  • #8
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    А бе *** какво замърсаява тесла като не отделя нищо я ми каже точно как замърсява и с кво?