IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen се въвлече в пореден скандал

Концернът изтегля от пазара 124 000 автомобила заради наличието на отровен метал

Volkswagen се въвлече в пореден скандал

Германският концерн Volkswagen още не може да се измъкне от "Дизелгейт", въпреки че вече призна вината си, а сега се въвлече в нов скандал с употребата на вреден и забранен метал в своите електрически и plug-in хибридни модели. Производителят изтегля от пазара 124 000 автомобила, за да избегне нови глоби, пише сп. "Шпигел".

Volkswagen се въвлече в пореден скандал

Става въпрос за метала кадмий. Всичките му съединения са много отровни и отдавна са забранени в много страни по света. Кадмият също така е признат за активен канцероген. Човек може да умре за по-малко от минута, ако вдишва въздушни пари със съдържание на кадмиев оксид от 2,5 грама на кубичен метър.

Представители на VW твърдят, че не са използвали умишлено отровния метал, а били "подведени" от неназован доставчик на зарядни устройства. Точно като при "дизелгейт".  "В момента провеждаме вътрешно разследване и се водят преговори с германското министерство на транспорта", заяви представителят на автомобилния производител по повод ситуацията с кадмия.

Зарядни устройства с отровния метал са инсталирани в автомобили на марките Volkswagen, Audi и Porsche, произведени между 2013 г. и юни 2018 г. Представителите на концерна гарантират, че собствениците на въпросните коли не трябва да се страхуват за здравето си, тъй като металът в автомобилите е в малки количества и е изолиран от възможен контакт с въздуха.

Тагове: volkswagen vw
0 от 500
  • #2
    29 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ми добре бе, да кажат кой е доставчика или производителя на тия устройства, които са монтирани в колите им и да си търсят обезщетения от него.
  • #1
    48 rate up comment 9 rate down comment
    D[V01D] ( преди 5 години )
    Компания създадена лично от Хитлер няма как да е иначе. :D Дори и "екологичните" им хибриди и електрички не могат да не тровят наоколо. Das ***!