IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Петте най-безполезни опции в автомобила

Някои от тях си имат предимства, но и създават сериозни проблеми

Петте най-безполезни опции в автомобила

За да накарат клиента да си купи нова кола, производителите добавят какви ли не опции в оборудването. В случая обаче става дума за системи и технологии, които са много популярни и би трябвало да бъдат само от полза на шофьора и пътниците. При по-сериозен поглед върху тях се оказва, че това не е точно така и те са по-скоро безполезни.

1. Система „старт/стоп”


Петте най-безполезни опции в автомобила

Не теория режимът „старт/стоп” действително изглежда впечатляващо. Достигате светофара, спирате на червено и двигателя бързо се изключва, за да пести гориво и да намалява вредните емисии. После пускате спирачката и той се стартира. През цялото време умната система следи за напрежението в електрическата мрежа – изобщо всичко е наред.

Много хора, които ползват тази технология, обаче имат сериозни претенции към нея, най-вече заради забавянето, което се получава при тръгване. Преди няколко години екип на AutoBild тества 15 автомоила със система Start/Stop, за да провери колко време се забавят те след смяна на светлините на светофара. Оказа се, че повечето губят до 1,5 секунди на спиране , което изглежда малко, но ако се натрупа във времето, съвсем не е така.

По-интересно е дали наистина технологията пести гориво. Производителите твърдят, че водачът печели 10% при използване на „старт/стоп”, но реалните измервания при Volkswagen Passat 2.0 TDI показват разлика от 0,1 л/100 км. При тези цени на горивото, това едва ли си заслужава.

Има и още нещо – включването и изключването на двигателя в задръствания и светофари натоварва стартера и най-вече неговата батерия. В някои случаи се получават над 100 стартирания на ден, което е много. Да не говорим, че батерията се зарежда от генератор, който на свой ред взима енергия от бензиновия резервоар. И съответно, макар и малко, вдига разхода.

2. Безключов достъп

Петте най-безполезни опции в автомобила

Приближавате се до колата си и тя се отваря, без да правите нищо. Системата разпознава ключа в джоба и ви улеснява максимална. Безспорно, това е много удобна опция, но въпросът е дали вашият автомобил няма да разпознае още някой? И съответно бързо да се простите с него.

Ако за отмъкване на кола със стандартна ключалка крадецът се нуждае от специални инструменти и съответно подходящо място, при безключовия достъп нещата са далеч по-лесни. Слизате от автомобила си пред магазина и се отправяте към входа. Зад вас върви единият от крадците, който има нужното оборудване. То се състои от ретранслатор, който просто улавя сигнала от вашия ключ и  го препредава на своя съучастник. Когато се отдалечите на безопасно разстояние, вторият крадец отваря колата, стартира двигателя и си тръгва.

Най-страшното е, че няма реална защита срещу подонбо посегателство. Собствениците на автомобили трябва да поставят ключовете си в метални кутийки или да ги увиват във фолио, както и да добавят допълнителна защита от кражба. А всичко това прави тази опция напълно безмислена, след като не може да бъде използвана безопасно.

3. Низкопрофилни гуми


Петте най-безполезни опции в автомобила

Този тип гуми се харесват на някои, тъй като придават по-агресивен вид на автомобила. И създават усещане, че той върви повече. Спор няма – по-твърдата гума се върти по-добре, като не губи енергия за деформация, както се случва с по-тесните гуми. Като цяло тя се държи далеч по-спортно, но това не е цялата истина в случая..

Първо – забравете за комфорта. Този тип гуми приближават автомобила по-близко до земята, като усещането не е от най-приятните. Всяка по-голяма неравност, да не говорим за дупка, обикновено нанася сериозни щети не само по гумата, но и на джантата. Окачването също е подложено на по-сериозно натоварване, тъй като не е проектирано за такива гуми.

Към това може да се добави и по-силният шум, който се получава. Да не говорим, че с подобен тип гуми може да се кара само на асфалт. Опитът да се мине през тежък терен обикновено завършва неуспешно.

4. Панорамен покрив


Петте най-безполезни опции в автомобила

Главното достойнство на автомобила с панорамен покрив е ефектният външен вид плюк усещането за повече пространство. Със сигурност е приятно да наблюдаваш небето и зведите, но все пак живеем на земята. При отворен покрив в автомобила влизат какви ли не гадости, което прави пътуването доста неприятно.

Друг проблем е слънцето, което може да превърне салона на колата в парник. Климатикът също никак не обича панорамния покрив, тъй като през зимата той замръзва, а през лятото се нагорещява. В в двата случая климатичната система се подлага на допълнително натоварване.

5. Светодиоди

Петте най-безполезни опции в автомобила

Някои производители предлагат задни LED-светлини като опция, а често собствениците сами правят подобни „подобрения” по колите си. Целта е машината да изглежда впечатляващо, въпреки че този тип светлини е по-скъп от стандартните. Проблемът обаче не е само в парите, има и други минуси.

Първият може да изглежда несериозно, но е факт – собственикът на колата не вижда как работят тези светлини. Така се оказва, че той е похарчил парите си на вятъра. Освен това задната LED-оптика е прекалена ярка и често дразни останалите шофьори.

Има и друг сериозен проблем – този тип оптика се ремонтира много трудно. Светодиодите, по правило, не се сменят единично, а накуп. Освен това те са свързани към електрическата система не директно, а с помоща на електронен блок, който също може да се повреди. И ако преди ремонтът на задните светлини се е изчерпвал с подмяна на една крушка, сега нещата са далеч по-сериозни.

Нищо лично - просто бизнес!

Има и примери за опции, които се оказват напълно безполезни. При някои автомобили това е навигационната система, която често се оказва неефективна. Или пък управлението с жестове и гласови команди, което може да ви вкара в сериозно приключения. Но пък и производителите са в правото си да предлагат всичко, което считат за полезно. Общо-взето – всеки маркетинг е начин на живот. Или както се казва – нищо лично, просто бизнес!

0 от 500
 • #8
  9 rate up comment 6 rate down comment
  Roadrunner ( преди 1 година )
  Ако изгори диод, какво правим? Не е изключено, малък е шансът, но се случва.? 500 лв примерно даваш ? Или 15 лв за крушка? За мен лично не е важно кой какво си мисли за колата ми.
 • #7
  10 rate up comment 7 rate down comment
  гена ( преди 1 година )
  Старт-стопа системата е пълна глупост в 99% от случаите. Всяко едно от останалите си има своите предимства и приложение. Светодиодите несъмнено са предимство. За фарове не знам как са, но на останалите места не би трябвало да изгарят през 10-20 годишният живот на автомобила, а ако изгорят - значи са зле проектирани. Единствено след удар може да се наложи смяната им. Чудя се, как някои все още слагат мигачи с нажежаема жичка - с такава нова кола бих се чувствал като на ретро парад.
 • #6
  21 rate up comment 2 rate down comment
  пена ( преди 1 година )
  Философа, който е преписвал тая статия определено никога не е притежавал кола, струваща повече от 1000 лева. Също и не знае български език.
 • #5
  23 rate up comment 2 rate down comment
  един там ( преди 1 година )
  Нископрофелните гуми са за хора, които карат по-спортно и обичат да вземат зявоите с вратите напред. Гумите с висок профил са за комфорт. При спортните коли комфорта е изключен. Комфорт и спорт са оксиморон. А най-голямата простотия на тези които тук от написаното е за ЛЕД стоповете. Те не са за гАзА-рия драги ми писА-рушки. Те са за сигурност. Няма нужда да проверяваш дали не са изгорели. Те винаги работят и не горят като ламповите. По-ярки са и се забелязват отдалеч, а нали това е целта!
 • #4
  29 rate up comment 5 rate down comment
  един там ( преди 1 година )
  Старт-стопа наистина е най-безполезната и глупава "екстра", но и е вредна за вашата кола и най-вече двигател, стартова система електроника и т.н. Безключовият достъп е много готина екстра и изобщо не е безполезна. Сигурността против кражба обаче е намалена, но това не е безполезност. Правете разлика жу-р-на-ля см0-тани! Панорамният покрив е готин, но много вреден. Не само за климатика, но и качва много центъра на тежестта и прави колата нестабилна.
 • #3
  11 rate up comment 6 rate down comment
  Коко ( преди 1 година )
  Поредния специАлист пише статия без грам да проучи фактите. Благодаря!
 • #2
  18 rate up comment 21 rate down comment
  koko66 ( преди 1 година )
  Панорамен покрив e задължително дето се вика може колела да няма колата но без това не мога. Новата ми кола е с Панорамен покрив чувството е жестоко.
 • #1
  59 rate up comment 4 rate down comment
  Roadrunner ( преди 1 година )
  НИЗКОПРОФИЛНИТЕ гуми са изобретение на НИЗКОГРАМОТНИТЕ писачи на статии.