IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Електромобилите няма да успеят скоро

Бъдеще с коли на ток е много далеч, твърди в анализа си австрийско издание

Прогноза: Електромобилите няма да успеят скоро

Раздвижването на пазара на електромобили не е оправдано и този тип превозни средства още дълго време ще останат далеч назад като избор за средство за придвижване. Това пише в своя анализ австрийското изданието Die Presse, което припомня, че през 2017 г. едва 1,3% от общите продажби в света са били на електрифицирани коли.

Прогноза: Електромобилите няма да успеят скоро

„Едни считат генералния директор на Tesla – Илон Мъск, за ексцентрик, а други го определят като „гений в маркетинга”, но той е истински визионер за това, което касае електромобилите.  Мъск се движи към мечтата за бъдеще без двигатели с вътрешно горене и той активно развива това направление на автомобилната промишленост. Като цяло обаче шумотевицата около електромобилите е прекалена, тъй като продажбите им са прекалено малки и това няма да се промени скоро”, пише Die Presse.

Изданието посочва, че през миналата година в световен мащаб са продадени едва 1,1 млн. електромобили. В повечето държави тези превозни средства получават субсидии, които достигат до ¼ от цената им, като това е причината този сектор да расте доста по-бързо от сектора на стандартните автомобили. Реалният бум на електрифицираните коли обаче не е в Западна Европа или САЩ, а в Китай, където през 2017 г. са купени повече от половината транспортни средства на ток.

„Тези машини ще станат популярни, но това няма да е скоро, а в едно далечно бъдеще. Все още не може да се посочи конкретен срок за това, кога електромобилите ще изместят от пазара превозните средства с двигатели с вътрешно горене. Важна роля за подобно нещо ще играе навлизането на други нови технологии, които може да направят електромобилите наистина конкуретноспособни”, се казва в анализа на австрийците.

Тезата на изданието се потвъждава и от доклад на Международната агенция за енергетика, според която за първи път от 2014 г. в световен мащаб са направени по-големи инвестиции в изкопаеми източници на енергия – нефт и газ, отколкото във възобновяеми. Увеличението в първите е с 3%, докато при възобновяемите източници на енергия се отчита спад с цели 7%

„Изкопаемите енергийни ресурси не губят своята актуалност, а напротив – стават все по-популярни. В същото време се забелязва лек спад в инвестициите в алернативни източници на енергия. Доказателството за този факт, е че САЩ наскоро успя да достигне добив на нефт от 11 млн. барела на ден, като е на път да стане най-големият производител в света”, се казва още в анализа на Die Presse.
 

Тагове: die presse
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Ел колите са не бъдещето а настоящето Тесла модел Ес прави 1000км пробег вече сравним с ДВГ.А ВЕИ тата нямат бъдеще АЕЦ осигурява непрекъсната мощност и независят от атмосферните условия а ВЕИ са непостоянни и по-този начин на непредвидими.
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До тинята ( преди 5 години )
    "ако оставят пазара да се развива на изцяло пазарен принцип електрическите кошници нямат шанс"в държава като България без субсидии за електромобили, те пак купуват, но колко водородни автомобила има в БГ.В други дуржави, ако няма субсидия за ел.коли там съм никой няма да доближи водородните бомби.
  • #7
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Bul_gar ( преди 5 години )
    Умишлено се бави навлизането на електромобилите от най-богатите производители(германските).Как е възможно смешните Hyundai да пуска електрически SUV като Кона, а германците само си стоят със сапунерките като е-гоуфа и бмв и3.Вероятно първият ми електромобил ще е европейски или азиатски, но сега давай Тесла!!!
  • #6
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    само си представете каква електропреносна мрежа трябва да се изгради от нулата и как ще чакаш на зарядна станция по няколко часа за да дойде твоят ред и после още няколко за да се зареждаш електроавтомобилите имат бъдеще единствено в градски условия и за богати клиенти с 3-4 автомобила в гаража
  • #5
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ди анонимния от преди 1 час - да ама в прогнозата има един съществен недостатък - идва момент в който глъмавите мераклии за ел кошници свършват и ръста е до там :)А големите не бързат да се включват. 2-3 компании имат малко по-сериозни намерения, но не предвиждат масовост при тия модели, останалите изчакват, та ще има да чакаш 69% ръст :) Ама и при 69% ръст пак ще имаш към 10% от общия брой произведени автомобили :)
  • #4
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Чеки сега кой точно има мечта за бъдеще без ДВГ?! 1 на милион - са тия с менталние проблеми предпочитащи електриката. Има определена група, която ги купува заради финансови облекчения, но ако глъмавите политици не изнасилват пазара а го оставят да се развива на изцяло пазарен принцип електрическите кошници нямат шанс!
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Абе повече зарядни станции, малко да поефтинеят пюс малко редтрикции за ДВГ и да видиме дали няма да завземат пазара.
  • #2
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няма. Но мазда ще!
  • #1
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Кико ( преди 5 години )
    Ааа добър ден!