IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уолстрийт започва да залага срещу Tesla

Все повече се търсят книжа, което ще спечелят при банкрут на компанията

Уолстрийт започва да залага срещу Tesla

Нагласите на инвеститорите към Tesla явно стават все по-негативни. През последния месец на Уолстрийт има засилен интерес към кредитни деривативи, които ще донесат печалба, ако производителят на електромобили обяви банкрут, съобщава The Financial Times.

Уолстрийт започва да залага срещу Tesla

От няколко месеца експертите спорят дали на Tesla ще се наложи да търси нови заеми чрез финансовите пазари, които да добави към и без това внушителните си дългове. Изпълнителният директор Илон Мъск продължава да е категоричен, че това не се налага, независимо че Tesla все така губи по около 1 милиард долара на тримесечие. Мъск се изказа остро срещу "спекулантите", които залагали срещу акциите на компанията му, и напомни, че въпреки срива си те си остават с 40% по-високо оценени, отколкото бяха в началото на 2017 година.

Някои анализатори смятат, че поне част от интереса към подобни деривативи идва от инвеститори на Tesla, опитващи се да се застраховат срещу евентуален крах на компанията. Гигантът JPMorgan Chase е най-големият издател на подобни книжа. Инвестициите в тях само за месец са набъбнали от 101 млн. долара до 211 милиона.

Преди седмица The Wall Street Journal разкри, че от Tesla са изискали доставчиците им да върнат някои вече извършени плащания, за да покрият текущи нужди.

Основните затруднения на компанията идват от забавянията в производството на дългоочаквания "масов" Model 3. Едва през юни Tesla започна да прави по 5000 бройки седмично от него - цел, която беше фиксирана за преди повече от година.
 

Тагове: tesla
0 от 500