IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Максималната скорост на модела Arcanum е 488 км/ч

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Неизвестната компания Alieno, чиято щаб-квартира се намира в България, представи своята „хиперкола на бъдещето”. Моделът се казва Arcanum (от латински „тайна”), като топ-версията му ще развива 5521 к.с. и 8880 Нм въртящ момент.

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Шасито, монококът, както и предният и задният подрамник, са направени от карбон по специална технология. Долната част на шасито е усилена с кевлар, като зоните за деформация и усилените елементи са разположени по целия периметър на монокока. Самата каросерия също е с карбонови детайли.

Дължината на хиперколата е 5240 мм, широчината – 2180 мм, а разстоянието между двете оси е 3100 мм. Теглото на купето с два врати в най-лекия вариант е 1620 км.

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Силовият агрегат се състои от 12 или 24 електромотора – от 3 до 6 на всяко колела. Всяко от тях се контролира индивидуално по електронен път. Има три режима на движение - Street, Track и Race, при които се променя разпределението на мощността между предната и задната ос. Задвижването е към четирите колела със система за контрола на вектора на тягата и динамично разпределение на въртящия момент към всяка гума.

Автомобилът ще се предлага в 4 различни варианта на мощност – 2646 к.с. (4440 Нм), 3530 к.с. (5920 Нм), 4411 к.с. (7400 Нм) и 5521 к.с. (8880 Нм). Електромоторите се захранват от графенови литево-йонни клетки и суперкондензатори, които събират енергия при спиране и се използват за увеличение на мощността при ускорение.

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Капацитет на 800-волтовия блок батерии е 60 кВт/ч (при състезателния вариант), 120 кВт/ч (при пистовия) и 180 кВт/ч (при гражданския). Максималният пробег на Alieno Arcanum е 1020 км, като благодарение на високата плътност на заряда колата може да измине до 3 обиколки на „Нюрбургринг”. Зареждането на батериите от специална зарядна станция Alieno (до 2700 кВт) отнема 4 минути.

Arcanum е оборудван с роботизирано окачване с двойна напречни лостове и регулируеми стабилизатори за напречна устойчивост. Амартисьорите са електронноуправляеми, като могат да се регулират. Тези елементи се използват от прототипите, участващи в сериите „Льо Ман”.

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Спирачната система се състои от три отделни подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушва, която използва аеродинамиката на колата. Срещу доплащане колата може да бъде оборудвана и с парашут от драгстер.

В оборудването на Arcanum влизат още карбонов волан, каркас от карбон, система за самодиагностика на електронните системи, външни огледала с камери, които разпознават лица, а също така и с цял комплекс активни системи за помощ на водача. Самият той получава данни от 17 камера, 8 лидара и радара, GPS-приемник и IMU-сензор.

Първата българска хиперкола – 24 електромотора и 5521 к.с.

Компанията вече набира поръчки за колата, чиято базова версия е оценена на 750 000 евро. Най-скъпата модификация струва поне 2 пъти повече, като производството на колата отнема от 18 до 30 месеца.

Снимки: Alieno

Тагове: alieno arcanum
0 от 500
 • #8
  4 rate up comment 6 rate down comment
  Унесли са се ( преди 1 година )
  Виждам много пожари и у дарени от ток,направо са се уляли!
 • #7
  8 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  "Теглото на купето с два врати в най-лекия вариант е 1620 км."?!?!?! Явно има промяна вмерните единици?:))) "Спирачната система се състои от три отделни подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушва"?!?!? - нови системи???
 • #6
  11 rate up comment 3 rate down comment
  Ауто билд за 2 лева ( преди 1 година )
  По-добре вижте филма на Спилбърг "Играч първи, приготви се". Пропуснато е :с едно движение "автомобила" се смалява и се съхранява в джоба. Апропо, от инженерна точка това което е написано на този етап е нереализуемо, на за видеоигра е задоволително(все пак не лети). Забележка:-Нека антигравитационния двигател е само един! Поздравления за Ягуар-оня джендър Тересс Змей ще изгони и тях от Англия!
 • #5
  9 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  За 18 до 30 месеца хората правят самолети и кораби...
 • #4
  14 rate up comment 2 rate down comment
  Демха Вечрем ( преди 1 година )
  ..._са_ направени... ..._е_ усилена... ..._са_ разположени... Не СА, а ЩЕ, и то - само в мокрите сънища на Мерчев, където кибртрони се возят на такива коли.
 • #3
  13 rate up comment 1 rate down comment
  аз ( преди 1 година )
  щото по добре е да копираш отколкото да се мъчеш да мислиш!
 • #2
  21 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Поръчай си я и кажи да прилича на Корола.
 • #1
  24 rate up comment 3 rate down comment
  Учуден ( преди 1 година )
  Всичко добре, но защо толкова много прилича на Ламбо?