IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьор беше арестуван заради бавно каране

Американски полицай стана герой, след като приложи закон от 2015 г.

Шофьор беше арестуван заради бавно каране

През 2015 г. в САЩ беше приет закон, според който шофьор няма право да се движи в крайна лява лента с ниска скорост, но досега нарушителите почти винаги се разминаваха с наказанията. Полицай от щата Индиана обаче стана герой, след като задържа такъв водач и публикува снимка и обяснение на случката в Twitter.

Шофьор беше арестуван заради бавно каране

Сержант Стивън Уилис разказа, че пътувал по шосе I-65 в Индиана, когато се озовал в задръстване с над 20 превозни средства. Оказало се, че пред тях в край лява лента пътува с ниска скорост автомобил, който затруднява движението. В крайна сметка Уилис спира нарушителя и го арестува за нарушение на закона.

Постъпката на полицая предизвика само положителни отзиви в социалните мрежи. Американският състезател от сериите IndyCar – Греъм Реъл, коментира, че Уилис е неговият герой, а хората, които карат бавно в крайна лява лента са една от най-големите опасности на пътя. Бившата звезда от Националната футболна лига на САЩ – Трой Ейкмън, също похвали служителя на реда.

Уилис явно се стресна от големия интерес към него и отговори: „Благодаря за поздравленията, но аз просто си вършех работата. А тя е пътищата да станат по-безапосни за хората. Подобни шофьори натоварват трафика, тъй като останалите са длъжни да се настройват спрямо тях. А това често води до инциденти”.

Самият закон е въведен имено с цел да не се пречи на останалите превозни средства на пътя. Той не забранява движение в лява лента с ниска скорост, но само в случаите, когато трябва да се избегне препятствие или да се задмине дргу автомобил. След това шофьорът е длъжен да се прибере в дясната лента.

Сметките в случая са прости – дори да карате бързо, винаги ще се намери някой, който се движи още по-бързо. Ако настигнатият шофьор не го направи, то той забавя трафика, а това е предпоставка за катастрофи на пътя. Освен това бавните водачи затрудняват и движението на колите със специален режим, които бързат да достигнат до местопроизшествие.

Снимка: Twitter

0 от 500
  • #5
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най-голямата опасност не е каращият с ниска скорост.Най-голямата опасност е от дрогиран/пиян водач на 3 тонен пикап каращ с 200 и тунелно виждане на моменти от много вещества.
  • #4
    18 rate up comment 6 rate down comment
    проф. Ан ( преди 5 години )
    При нас само лявата става за каране. Карам само в лява лента на Тракия и понякога трябва да карам така както не ми се иска бързо. Но когато мутробарока със СеЛа 500 от точка се уголемява бързо - се прибирам и започва разбиването на камъни в бъбреците - Не може да се кара в средна лента в БГ
  • #3
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ходи карай преди пловдив и пазарджик в дясна лента тогава
  • #2
    18 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не знам какви са правилата обаче в Германия народа масово кара така - може и с 200 да лети по аутобана - ако няма други коли се прибира в най-дясната лента. А не като при нас селинджърите / по манталитет / засили на 140-150 и лявата лента не се пуска освен ако не го настигне по-бърз селинджър.
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Хамерикан ( преди 5 години )
    Тук е редно да се отбележи, че в щатите правилата за лентите и изпреварванията не са като в европа.