IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се борят срещу употребилите алкохол шофьори в Германия?

Освен глобите водачът трябва да мине и „тест за идиоти”, за да си получи книжката

Как се борят срещу употребилите алкохол шофьори в Германия?

Проблемът с употребата на алхокол от шофьори е много сериозен, не само в България, но и в много други държави. В повечето случаи (ако няма инцидент), санкциите обиковено са сериозна глоба и отнемане на книжката за определен период. И с това нещата приключват.

Как се борят срещу употребилите алкохол шофьори в Германия?

Как обаче се справят с този поблем в държава като Германия, където автомобилите са огромен брой и съответно има повече водачи, които си позволяват да пият и да карат? В страната действа стриктна система от санкции за тези шофьори, като те се сблъскват с редица проблеми, преди отново да получат право да седнат зад волана.

Местното законодателство предвижда максимално съдържание на алкохол в кръвта на водача от 0,29 промила. При откриване на доза от 0,5 до 1,09 промила, той остава без книжка за 3 месеца и плаща 500 евро. При ниво над 1,1 промила нарушителят се лишава от права за 6 месеца, като в зависимост от нарушението глобата може да стигне и 10 000 евро. А при втори подобен случай, шофьорът е заплашен от затвор, тъй като престъплението му вече е углавно.

Какво се случва обаче, докато нарушителят е без книжка? Всеки месец той е длъжен да дава кръв за анализ, а освен това е задължен да премине през специално медицинско-психологическо изследване (MPU). Немците го наричат „идиотен тест” (тест за идиоти). При него нарушителят първо отговоря на няколко въпроса в присъствието на специалист, който трябва да изясни защото водачът е карал след употреба на алкохол и има ли опасност да повтори нарушението. Статистиката сочи, че само 5 от 100 човека покриват теста от първия път.

За да стане това, виновниците са длъжни да посещават специализирани курсове, където се посготвят за MPU. Естествено, това не е безплатно. Нужни са 10-15 часа, като всеки струва 80 евро. За самото явяване на изпита се плащат още 140 евро. По време на курса се обсъждат проблемите на всеки от шофьорите, за да се стигне до изясняване на причините за нарушението му.

Статистиката в Германия показва,че около 99 00 шофьори годишно нарушават закона и сядат зад волана след употреба на алкохол. Всички те са длъжни да преминат през медицинско-психологическа експертиза, преди да получат правото отново да седнат зад волана. Изискванията на квалифицираните експерти покриват едва 60% от тях.

Съответно тези, които покрият изисквания, отиват на „теста за идиоти”. Който изглежда доста елементарен, но явно не е такъв. Въпросите, на които трябва да се отговори, са следните:

- Колко завоя има в Германия?

- Какво може да се види със затворени очи?

- Какво не гори в огъня и не потъва във водата?

- На кой въпрос не може да се отговори с „не”?

- Какво трябва да се направи, когато видиш зелено човече?

- Няколко месеца от годината имат 30 дни, а други някои – 31. Колко месеца от годината имат по 28 дни?

Не и сигурно, че точно те ще се паднат на изпита, но смисълът на повечето е горе-долу същият. Въпросите наистина изглеждат прости, но вижте и отговорите:

- Има само два завоя – ляв и десен.

- Сън.

- Ледът не гори и не потъва.

- Ти жив ли си?

- Трябва да се пресече (виждаме зелено човече на светофара за пешеходци)

- Всички 12 месеца имат 28 дни.

Като цяло трудната поцедура има възпитателен ефект. Първо, тя струва пари - дори при минималната глоба от 500 евро, виновният трябва да плати още 3 пъти по толкова за курса и явяването на теста. И второ - след като си изтърпял всичко това, едва ли втори път би се подложил на него.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Какви глупости пишете(въпросите на теста
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бръм ( преди 5 години )
    Ако на тежко провинилите се им конфискувате автомобила, плюс санкциите ... май е по-вероятно следващият път да не пипне чашката....
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до Коко ( преди 5 години )
    Да, вярно е това , което си написал! Само да допълня, че в Германия и велосипед да те хванат да караш пиян, пак ти изгаря книжката и минаваш по описаните процедури!
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Koko ( преди 5 години )
    През периода в който си без книжка също така те привикват за тест за алкохол,тоест дали употребяваш все така алкохол по време на забраната.Теста не се състои от даване на кръв а вземане на кичур коса от главата ти,всяко привикване струва 256?.Познат колега след бутилка алкохол му струваше 2 години без книжка и 7400? разходи след мпу и най различни тестове и разговори със психолози.Само да допълня че мпу теста струва според това колко тежко е нарушението,при колегата това е било над 2000?.
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако непременно държат на ТЕЗИ отговори а не на креативността на човек - това е лудост!
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Както се казва, со кротце, со благо и со малко китек.За наште ширини китека трябва да е повечко.Ако вкарате зад решетките 10 души, а *** за не по-малак срок от 10 календара, за нула време пиандетата зад волана ще изчезнат.