IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-добрите коли според англичаните: 1. Peugeot, 2. Kia, 3. Alfa Romeo

Извън изненадващите лидери, в годишната анкета на Auto Express доминират японците

Най-добрите коли според англичаните: 1. Peugeot, 2. Kia, 3. Alfa Romeo

Ако запитате гордите англичани кои са трите най-добри коли в момента, едва ли бихте очаквали да ви цитират в отговор една френска, една корейска и една италианска марка. И все пак точно такива са резултатите от тазгодишното проучване Driver Power на влиятелното издание Auto Express.

Най-добрите коли според англичаните: 1. Peugeot, 2. Kia, 3. Alfa Romeo
Peugeot 3008 е с най-високата оценка от собствениците си

Всички класации за качество на автомобилите са, повече или по-малко, субективни. Затова редакторите на Auto Express са решили да отидат до другата крайност и да заложат изцяло на субективните мнения - но не своите, а на реалните собственици. Всяка година те провеждат своето Driver Power проучване сред хиляди притежатели на нови автомобили. Отговорите са систематизирани в девет категории: двигател и скоростна кутия, външен вид, интериор и комфорт, практичност и протранство, управление и возене, безопасност, разход и поддръжка, надеждност и качество на сглобката, мултимедия и свързаност. Накрая автомобилите са класирани според средната си оценка по всички показатели.

Разликите между моделите не са особено големи, но все пак Peugeot 3008 излиза убедително начело. Френският кросоувър печели много висока оценка за външен вид, интериор и дори за качество на сглобката (нашия тест на 3008 можете да видите тук).

Най-добрите коли според англичаните: 1. Peugeot, 2. Kia, 3. Alfa Romeo
Френският кросоувър печели много високи оценки за външен вид, интериор и, което е новост за марката, за високо качество на сглобката

На втора позиция е Niro, новият хибриден кросоувър на Kia, който е оценен най-високо за мултимедия и аудиосистема. Третото място е за Alfa Romeo Giulia, който - неособено изненадващо - печели първата позиция като пътно поведение.

По-нататък челната десетка изглежда малко по-очаквано, с по два модела на Toyota и Lexus, един на Honda, още една Kia и eдна Skoda. Най-челно класираният германски автомобил е Volkswagen Golf - на 18-о място, като в Топ 20 попадат още осем японски модела.

На дъното откъм задоволство на клиентите са предимно французи: Renault Captur, Peugeot 208, Citroen C4 Cactus, а с най-нисък рейтинг е Dacia Sandero (85.95%). Дори и този показател е относително висок на фона на предишни анкети, тоест клиентите като цяло са все по-доволни от автомобилите си.

Най-добрите коли според англичаните: 1. Peugeot, 2. Kia, 3. Alfa Romeo
Собствениците на Alfa Romeo Giulia докладват доста голям брой повреди, но според тях пътното поведение на колата напълно компенсира това

Важно е да се подчертае обаче, че това е класация за общо задоволство, а не за надеждност. Клиентите са запитани и в колко от случаите автомобилът им е дал дефекти през годината, но там резултатите изглеждат по съвсем различен начин.

При Peugeot 3008 например 11% от собствениците докладват за повреди, докато при Alfa Romeo Giulia става въпрос за цели 40.3%. За сметка на това при класираната на четвърто място Toyota Prius поправки са се наложили само при 6.1% от анкетираните.

ПЪРВИТЕ 10:
Peugeot 3008 (93.88), Kia Niro (93.07), Alfa Romeo Giulia (93.06), Toyota Prius (93.04), Lexus RX (92.99), Lexus NX (92.90), Kia Sorento (92.85), Toyota Verso (92.83), Honda Civic (92.50), Skoda Octavia (92.45)

ПОСЛЕДНИТЕ 10:
Kia Picanto (88.89), Opel/Vauxhall Corsa (88.70), Hyundai i10 (88.51), Nissan Pulsar (88.19), Renault Captur (88.13), Fiat 500X (87.92), Сitroën C3 (87.77), Peugeot 208 (86.73), Citroën C4 Cactus (86.01), Dacia Sandero / Sandero Stepway (85.95)
 

0 от 500
  • #19
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Аз ( преди 5 години )
    В Англия сигурно 40 процента от колите са Форд фиеста...чисто нова обаче....Броих ги един път на магистралата...с две заплати я купуват,карат две-три години и айде новичка.Някои даже и масла не сменят но ко толкоз.Пък *** иска черен Мерцедес,БМВ,Ауди да депресира комшията че е по-по-най от него...балъци
  • #18
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Колата, която винаги ще помня с изключително положителна емоция е Alfa Romeo 33 Boxer. Може би от тогава се и влюбих в боксер двигателя, та след десетки коли, сега съм само със Субару.
  • #17
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    До "Д",има и група хора,оказва се доста голяма,които са събрали попарата с алфа и вече не искат и да чуят за нея.Че е красива,спор няма,обаче няма да направя тази грешка отново и да се нашия с италиански таралясник.Както се казва,вкус другар няма,но за мен е нерентабилно да поддържаш алфа.За спорт и дума не може да става при това умряло предно предаване,а дизайн вече доста марки вадят.И не ми говорете за Джулия,80 бона и на снимка не сте виждали повечето тук,че да я давате за пример.
  • #16
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До ... ( преди 5 години )
    Е аз какво сега - не съм българин така ли - понеже карам втора ръка кола от масов бранд а имам прилични доходи?
  • #15
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Голфа пи вода, ха, ха!
  • #14
    2 rate up comment 8 rate down comment
    fan. ( преди 5 години )
    до "Д" А дали не се чупят ???Прочете ли каквопише под снимката на емблемата на Алфа :"Собствениците на Alfa Romeo Giulia докладват доста голям брой повреди, но според тях пътното поведение на колата напълно компенсира това" Един ден караш скеф и после 3 дена в сервиз - супеерр!
  • #13
    19 rate up comment 3 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Англичанина харесал Алфа Ромео. Хубаво, лошо, той го харесал. Никъде в статията не пише, че класацията е правена в България.За жалост, ако беше тук, нещата стоят така:Човек с пари - БМВ, Ауди, Мерцедес.Човек изкарал бързи пари - Старо А8, стара еС-класа, стара 7-ца. Нещо подобно е и за джиповете на марките.Човек с прилични доходи - ново Пежо, нова Кия, нова Тойота, нов Форд, нов Фолксваген.Човек с по-малки прилични доходи - Дачия, малките хюндай, малките Кия.Човек без пари - лопа в сайта!
  • #12
    5 rate up comment 10 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Най-много се смях на коментара на жик-так. Мине се, не мине - Лекус. Почти на всяка статия. Толкова ли не ги купуват, че постоянно ги рекламират?!А иначе 3008 е много приятен автомобил, висок, кара се много леко и е учудващо тих при скорости от 140 км/ч, където японските *** издишат.Та ако бяха описали и кои модели на Пежо са ги впечатлили, тогава класацията щеше да е изцяло завършена. Все пак 3008 е доста по-приятн от 308, например.
  • #11
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Д ( преди 5 години )
    Имам чувството, че на тоя свят има два типа хора - такива, които в устата им е как Алфа Ромео постоянно се чупи и такива, които просто си ги карат и се кефят...
  • #10
    18 rate up comment 6 rate down comment
    Аз ( преди 5 години )
    Алфата е най-бързият седан в света признат на Нюрбуринг от самите германци.Бие Мерцедес,Бмв,Порше,Ауди с около 20 секунди.Има клип от рекорда в ютуб гледайте го много кефи,жабара кара по къс ръкав и по джапанки,на няколко пъти чукна 300км.И на няколко пъти стъпа на тревата отстрани...ей затова ме кефят защото са шантави