IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008 (ВИДЕО)

Двама закъснели, но сериозни кандидати в голямата надпревара на кросоувърите

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008 (ВИДЕО)

Можем да спорим до края на света кой е създал първия кросоувър – дали Тoyota с RAV4 през 90-те, американците от AMC с техния Eagle през 80-те или дори Лада Нива през далечна 1976.
Сигурият факт е, че чак през 2006 с появата на Nissan Qashqai те се превърнаха в масова лудост. За последните десет години пазарният им дял в Европа скочи от 1 до над 25 процента и днес да имаш кросоувър в гамата си е въпрос на оцеляване. Сега ще се запознаем с двама от най-закъснелите пътници в претъпкания влак: Seat Ateca, първия кросоувър на испанската марка, и доста промененото като внушение Peugeot 3008.

ЗАЛОГЪТ

И за двете компании това е моделът на живот и смърт. Peugeot дълги години се опитваше да ни пробутва 3008 като странна кръстоска от SUV и миниван. Сега колата е превърната в чист кросоувър и тъкмо чрез нея французите ще се опитат да направят първата крачка към премиум сегмента – основата на новата им стратегия за бъдещето.
Seat, който винаги е продавал предимно на южноевропейските пазари, буквално се сгромоляса покрай кризата. Сега целта на Ateca е не само да върне компанията към печалбата след десетилетие на загуби, но и да завладее за нея нови пазари и ново поколение клиенти.
Така че и в двата случая залогът на масата е огромен.

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

ДИЗАЙНЪТ

Няма какво да се лъжем – външният вид става все по-важен фактор за купувачите. И двете компании са го разбрали добре.
Ateca, който ползва обща платформа с Volkswagen Tiguan и Skoda Kodiaq, има същите пропорции като братовчедите си - но малко по-изразителна и свежа физиономия.
При Peugeot работата, която е свършил новият главен дизайнер Жил Видал, е сравнима с Великата френска революция. На външен вид старото 3008 беше като току-що изпълзяло от евтин филм на ужасите. Новото поколение, с елегантните очертания, интересните светлини и изобилието от хром, е една от най-привлекателните машини в сегмента си (и само преди седмица стана Кола на годината в Европа).

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

ДВИГАТЕЛИТЕ

И двата модела се предлагат с изобилие от двигатели. При Seat гамата се простира от еднолитровия турбобензин със 115 коня до 2-литровия дизел със 190, който именно тестваме днес. В комбинация с добре познатия ни 7-степенен DSG автоматик, това е надежден и динамичен мотор. В същото време е напълно способен да ви харчи по 6 на сто градско дори през зимата.
При Peugeot на първото стъпало е бензиновият 1.2 турбо със 130 коня, а на върха – двулитровият дизел със 180. Ние обаче караме новия бензинов 1.6 със 165 конски сили. И той е комбиниран с автоматична трансмисия – шестстепенна разработка на японските майстори от Aisin. Тя сменя гладко, ако карате спокойно, но при всеки опит за повече динамика става инатлива и флегматична. Ако искате повече пъргавина, вземете си 1.2 с ръчни скорости – то е и с почти 200 килограма по-леко.

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

НА ПЪТЯ

И двата кросоувъра са базирани всъщност на компактни модели. Ateca е взел повечето елементи по окачването от Seat Leon, което го прави стегнат, динамичен и с доста прецизен волан.
3008 ползва основите от 308, със същия явен акцент върху комфорта вместо динамиката. Окачването е меко и приятно изглажда всички дупки и неравности. Воланът в началото може да ви се стори стряскащо малък, но с него се свиква бързо и е достатъчно директен, за да се чувствате уверено в завоите.

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

ИЗВЪН ПЪТЯ

Печалната истина е, че повечето купувачи на кросоувъри изобщо не се вълнуват от неща като висока проходимост. В Peugeot добре разбират това и 3008 се предлага само с предно предаване. Между нас казано, системата AllGrip, която ви позволява ръчно да променяте настройките на тракшън контрола за сняг или пясък, е по-скоро маркетингов трик, отколкото реален заместител на 4x4. Но за сметка на това 3008 има доста добър просвет – до 22 сантиметра, и достатъчно меко окачване, за да атакувате спокойно черните пътища. Само стойте настрани от дълбокия пясък.
При Ateca повечето версии също са само с предно предаване. 4x4, чрез Haldex съединител пето поколение, получават само най-мощните бензин и дизел. Това вече е система, която работи отлично и в кал, и в дълбок сняг. Просветът от почти 19 сантиметра е напълно достатъчен.

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

ВЪТРЕ

Интериорът и практичността са силни козове и на двете коли. При Ateca материалите са качествени, макар и с неочаквано консервативен като за испанци дизайн. По-високите версии ще ви дадат удобен за ползване тъч скрийн и всички най-модерни технологични играчки. Седалките са удобни, мястото отзад е достатъчно за възрастни, а 510-литровият багажник е главният аргумент да си купите тази кола вместо по-евтиния Leon.
Peugeot обаче категорично надцаква съперника си по този показател. Новото 3008 е с 6 сантиметра по-дълго от предишното поколение, което дава повече простор вътре, а багажникът вмества цели 591 литра. Таблото е модерно и стилно с малкия си волан и минималистичния подход към бутоните. За разлика от компактното 308, тук и тъч скрийнът най-после е с добра резолюция и хубава графика.

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

ЦЕНАТА

Неудобната тайна на всички кросоувъри е, че ви продават почти същото като компактните хечбеци, но на чувствително по-висока цена. Тези двата не са изключение.
Ateca започва от апетитните 36 000 лева за базовото ниво с ръчни скорости и еднолитров мотор. Но за най-евтиното 4x4 ще ви трябват 48 000, а тестовият ни двулитров дизел стартира от 61 000, за да стигне с разните глезотийки до 70 хиляди лева. Все пак това е с десетина хиляди по-малко от аналогичния Tiguan.
При Peugeot първото стъпало е 1.2 бензин за 41 600 лева, но с малко повече оборудване от Ateca. Върховият дизел надхвърля 71 хиляди. Нашата тестова кола с почти всички екстри е малко над 60 000.
Защо тогава просто да не махнете с ръка и да си купите Leon, или 308? Сещаме се за три причини. Първо, кросоувърите наистина са малко по-практични. Второ, високата позиция ще ви даде допълнително самочувствие, което според психолозите било най-важното нещо. И трето, така ще сте в крак с модата – а да си в крак с модата, покрай всичко останало, означава и да можеш да вземеш добра цена, когато решиш да продаваш след няколко години.

Големи момчета: Seat Ateca срещу Peugeot 3008

0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    JDM+Mercedes ( преди 7 години )
    Не съм особен фен на такъв тип автомобили. Най-вече като си помисля, че някои ги наричат "джипове"...Иначе от двете, дизайна на Пежото повече ми харесва, но до там. Като цена, остатъчна стойност при продажба след време и качество, въпреки, че Фолксваген през последните години го занижиха доста, си мисля, че Сеата е поне една идея напред. :)
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    нововнос ( преди 7 години )
    Абе не знам от мода ли от какво ли, но ми харесва да карам СУВ и на жена ми също и харесва. Добра видимост, не се налага да спирам почти напълно за да мина средно висок легнал полицай, а и се чувствам 1 идея по-сигурен в случай че някой ме изхака отстрани. Това не са коли за състезатели, по-скоро са за defensive driving както карам и аз. Подръжката е по-скъпа но пак не е като на немски "премиум".
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Запазват стойност най-вече тези, които са с двойно предаване. А тези, които са високи коли с предно не знам до колко..
  • #3
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да ама селската кифла или "гъзарче" иска да има просвет да може да се катери на всякакъв вид тротоари, че да може да паркира, като на село.За това са толкова модерни тия съв-чета. Защото на по-ниските коли я броня отнасяш, я някой стоп мигач, а това е по-високо и не си оставя бронята по тротоарите.
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    ElPatron ( преди 7 години )
    Колега, много си прав. Въпросът е, какво се казва и в края на статията, че ако масата се литка по тия кросоувъри, значи и ще запазват стойност като употребявани. Докато нормалните коли вече не са модерни и се обезценяват повече.
  • #1
    21 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Ако искате коли от въпросните марки, просто си купете Леон или 308. Ще дадете по-малко пари за същотото. Поне статията е що-годе обективна. Пежо като цяло не се справят добре с двигателите, да не говорим за автоматични кутии (не са лоши, докато не ти се наложи да изпреварваш по-ектремно), а Сеата си е малко по-евтин ФВ с всичките му минуси (като започнем от салона ...). Но цената на Пежото просто кърти. Като са седнали последни на масата, поне да сложат цени конглокентни на лидерите ...