IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва с двигател на Octavia след 695 000 км (ВИДЕО)

Шокиращото е, че за километрите си моторът изглежда в отлично състояние

Какво се случва с двигател на Octavia след 695 000 км (ВИДЕО)

Ентусиастите от британския проект Car Throttle решават да си направят експеримент, като проверят какво е състоянието на 1,9-литров дизелов двигател на стара Skoda Octavia, навъртял 432 000 мили, или около 695 000 км. Те купуват автомобила само за 200 паунда.

Какво се случва с двигател на Octavia след 695 000 км (ВИДЕО)

Визуално, колата е почти пълна развалина - навсякъде има ръжда, драскотини и мръсотия. Проектът обаче се интересува от състоянието на двигателя. Под капака на автомобила все още е оригиналният мотор и турбото.

Автомеханик с богат опит по моделите на Volkswagen Group разглобява двигателя и остава шокиран от отличното състояние на всичките му части. Казва, че не ми бу дал повече от 140 000 мили пробег. Тайната се оказва проста - навременното техническо обслужване и наливането на правилното масло е запазило двигателя в почти идеално за толкова навъртяни километри състояние.

 

Тагове: skoda octavia
0 от 500
  • #19
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Тракторист ( преди 5 години )
    Мойта кошница на 260 хил. работи като нова. ЕГР-а сдаде багажа преди доста време и съм го затапил, друго по мотора не е пипвано.До пишещите по-долу - салонът си е запазен и няма надраскано по таблото. Изглежда по-добре от повечето горублянки на по 120 хил.
  • #18
    9 rate up comment 8 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    Дизел само нов.. на старо бензин/газ.Не познавам някой да е рахатясал със стар дизел. Постоянно има проблеми - днес едно утре друго, добавки постоянно. Да оставим настрана вродените недостатъци като тракане, тресене, незагряване зимата и др. И накрая големите удари като съединител, дюзи или турбо. Малко въртящ момент не може да замаже споменатите нещастия. Разхода на гориво дори не го споменавам, тъй като газта винаги е по-добре в това отношение.
  • #17
    7 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В БГ тези 1.9 станаха популярни единствено по сервизите с някакви проблеми с главите. Тотална щета. Въдичка за шарани.
  • #16
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако трябва да купуваш нещо от ФВ Груп, господ да ти е н помощ!
  • #15
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    2.0 ТДИ на фолксваген пукаха глави, тракаха като селскостопански трактор и ги продаваха за леки коли.
  • #14
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Само че тук стигат служебни коли на 4-500 хил и *** се изживява състезател с тях и после се чуди защо се чупят -------------Теб съм те забелязал,че пишеш редовно едно и също,само че не се замисляш как кола на 400-500 000 км, при това служебна някой ще я купи с превъртян километраж,като салона е много захабен,седалката скъсана,тапицерията протрита и остаряла,***,ск.лост и волана изтъркани,таблото издраскано. Ти виждал ли си кола на 400 000-500 000км. или само пишеш каквото чуеш?
  • #13
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най-точното определение за дизелите - орехотрошачки хахахахаха, от колко време се чудех точно за тоя му прякор. Тия с дизелите ги гледам като първобитни хора, може ли в 21 век да си купиш нов дизел, хибридите на Лексус и Тойота не се чуват,а някой дизел на светофара със старт-стоп като светне зелено и и той пали ,изтрака и тръгне хахахаха,ама не сме 72-ра година извинете.
  • #12
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Средногорец ( преди 5 години )
    Между другото чували ли сте за синдрома Шкода?Синдрома Шкода го има и у нас.Работя в клон на голям немски металургичен гигант.Клона на фирмата в България печели повече отколкото всички останали клонове на фирмата по света, но заплатите у нас са най-ниски.Даже от тук пращахме колеги да обучават германците в Хамбург.Смятайте за какво става въпрос.Те са много назад от нас, но като стане въпрос за заплати се правят на луди.
  • #11
    7 rate up comment 4 rate down comment
    гоубленски уникат ( преди 5 години )
    и аз бях там като изкарахме мотора отдолу излезе бастуна забравен от собственичката 1934 набордъртата я е карала само до аптеката и обратноама бая е ходила за лекарства
  • #10
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Идеален пример за това , че като си потдържате автомобила маже да го ползвате дълго време.Друг е въпроса , че този мотор е много здрав.