IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

70 метра дистанция между колите на магистрала?

Новия мерки за движение по пътищата обмисля МВР

70 метра дистанция между колите на магистрала?

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство. Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

70 м между колите на магистрала?

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева. С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

Какво още ще се промени, вижте тук.

0 от 500
  • #8
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    който е карал по западни от калотина магистрали знае, че има различни значи по мантинелите с ,които да определиш приблизително разстоянието на този пред теб !ама той дошо знае само да философства и да дава акъл все едно е при комшиите си в гетото !
  • #7
    9 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да го обясня как се прави, за простите хора, има го в Унгария на магистралата от поне 12-13 че и повече години. На лентите на магистралата се рисуват едни триъгълници, разстоянието между тях е изчислено така, че когато караш, ако виждаш 2 триъгълника, значи си ОК, ако виждаш един значи трябва да намалиш! :) Простичко е ... ама не е за прости хора!
  • #6
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    разстоянието ще се измерва в мерна единица на един х_й разстяние което ще е нарушение а на п_тка си м_йна ще е точно 70 метра
  • #5
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Aлекс ( преди 5 години )
    Добре, карам си аз и някой ме изпреварва и влиза на 5 метра пред мен. Трябва да намаля за да имам дистанцията. Но като намаля друг ме изпреварва и историята се повтаря. Какво правим тогава?
  • #4
    24 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    Ролетка да си носим ли щото на око не всеки може да прецени ?
  • #3
    20 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Отново копираме разни закони от европа без да мислим. Интересно ми е как ще се следи дистанцията. Катаджията ще спира и този пред теб ли, или патрулката ще застава между двамата и ще мери.
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    закона ( преди 5 години )
    пред закона всички са равни... някои са по-равни!а над закона е само глупостта!
  • #1
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    остава и да има кой да глобява особено в градовете и кварталите , където цари пълна нархия с паркирането