IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

70 метра дистанция между колите на магистрала?

Новия мерки за движение по пътищата обмисля МВР

70 метра дистанция между колите на магистрала?

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство. Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

70 м между колите на магистрала?

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева. С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

Какво още ще се промени, вижте тук.

0 от 500
  • #18
    18 rate up comment 2 rate down comment
    ей триъгулната тикво ( преди 5 години )
    ...не заблуждавай хората..в Унгария има триъгълници в Сърбия има точки..но това е при МЪГЛА !!!!!!! барем се образовай и не заблуждавай.По темата- таквоа малоумие няма никъде в Европа.. В пак оня с труъгълницете да обясни как се изпреварва автомобил по двулентов път..40 метра..това са почти 10 коли разстояние..Такова нещо може да пише само нешофьор и не нормален!
  • #17
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Dido ( преди 5 години )
    На магистрала и скоростен път - да речем,че може да се направи с индикатори за разстоянието и т.н. Но един автомобил среден клас има спирачен път от 0 до 100 около 40м. Защо дистанция 70м?А на междуградски двулентов път?Тежките катастрофи стават основно заради челни удари, а така те принуждават да стоиш още по дълго в насрещното при изпреварване!
  • #16
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Петров ( преди 5 години )
    Поредният начин да се пълни бездънната касичка!Ще си караме с монтирана ролетка пред колата!!!
  • #15
    32 rate up comment 0 rate down comment
    Dido ( преди 5 години )
    Айде тези умници долу с триъгълниците,да ми решат следната задача - междуградски път с ограничерние 90км/ч,пред лек автомобил движещ се с 80км/ч е ТИР движещ се с 70Км/ч. ТИР е дълъг 14м,между него и колата трябва да се поддържа дистанция 40м.Каква видимост трябва да има леката кола за да изпревари ТИРа, без да превиши ограничението и без да наруши дистанцията. На колко места в България изобщо има толкова дълга отсечка с непрекъсната видимост? Чакам отговори!
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това правило да се оставят 2м от тротоара означава че се забранява паркирането там - 4м широки тротоари са кът. До тук добре ама колите вече ги има и дори сега местата са малко от което следва че правилото масово ще се нарушава. Надали някой ще следи за толкова масово нарушение демек закона няма да се прилага (както и сегашния) и става безсмислен. 70м дистанцията м-у колите е ок но пак няма кой да го следи. Просто КАТ нямат капацитета/или желанието/ да следят спазването на законите което ги обез
  • #13
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Мен ( преди 5 години )
    Добре а полицаят как ще докаже, че не си спазвал дистанция... За да "пише акт"
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Тодор Живков ( преди 5 години )
    Другаре, тука некви чуждопоклонници викат, че не били виждали като как се кара на дистанция точно от семсе метра!Ама вижте сега, кой видел-видел, кой не видел че плаща глоба!И другара Бойко ненапразно ми е бил ... таковата, бодигард!Тъй се пълне бюджета, другаре! Ура!
  • #11
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    в България на всеки 70 метра полицай роднина милиционер
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Аморфис ( преди 5 години )
    Аз съм шофирал до Германия и не съм виждал нищо, което да покаже на какво разстояние карам!!!И отделно - дори да е така, представяте ли си в България някой да изпълни тези неща по норма, че наистина да можем да се ориентираме? Ама наистина си го представете! Ех, нещо се размечтахте ми се струва...Събудете се! В България сме!!!
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако написаното в статията е вярно в новият закон ще трябва да се дефинира понятието недобросъвестен шофьор, каквото и да значи това.