IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ се въоръжава: Купува още 56 лазерни камери!

Устройствата ще работят денонощно и ще засичат всички нарушители

КАТ се въоръжава: Купува още 56 лазерни камери!

Пътна полиция обяви обществена поръчка за още 56 лазерни камери на триноги. По едно такова устройство, засичащо автомобилите за превишена скорост, вече има на въоръжение от 12 март т.г. във всяка от 28-те областните служби на КАТ.

КАТ се въоръжава: Купува още 56 лазерни камери!

Търгът е с прогнозна цена от 2 566 666, 66 лева без ДДС, което прави по около 48 000 лв. на камера. В сумата обаче са включени настройките, техническата поддръжка, тестове преди пускане в експлоатация, обучение на полицаите, както и разработката на софтуер за автоматично генериране на електронен фиш за глоби. Срокът за подаване на оферти е 13 юни, а обявяването на резултатите и отварянето на пликовете е насрочено за 18 юни, пише в. "Труд".

В началото на тази година катаджиите поискаха да им се отпуснат общо 4 220 000 лв. с ДДС Плановете им тогава бяха да купят само 28 лазерни камери на триноги за над 1,8 млн. лв., а за останалите 2,4 млн. лв. – 20 стационарни камери, които се монтират край пътя. Тогава единична цена на лазерните радари излизаше към 65 000 лв., а на стационарните – 120 000 лв.

Парите трябваше да се отпуснат от т. нар. Фонд за пътна безопасност, в който постъпват 5 % от всяка глоба. Той бе създаден през 2011 г. и в края на април т.г. зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в него вече са натрупани 60 млн. лв. За да харчат суми от въпросния фонд обаче последната дума има финансовият министър Владислав Горанов, чиято позиция доскоро бе, че всяка година парите от фонда се включват в общия бюджет на МВР.

Така или иначе, обществената поръчка е вече обявена и след реализирането й всяка от областните служби на КАТ най-вероятно ще получи по още 2 лазерни камери на триноги. По този начин ще могат да се сформират по три екипа за денонощен контрол на най-опасните участъци във всеки регион.

Подробности – четете тук.

0 от 500
  • #5
    11 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Тия 2 566 666лв ще ги съберат за един ден ако наистина започнат реален контрол над джигитите.
  • #4
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Същото е и положението на магистрала Хемус. Силно казано магистрала. Наслагали едни знаци за неравности по пътя - смешна работа. Съществуващата не можем да поддържаме, но говорим за нова. Проблема, е че се строи некачествено понеже доста пари трябва да се върнат за тия, които са ги избрали. Накрая всички хора страдат заради лакомията и алчността на определени ИЗВЕСТНИ хора. После ми говорете как ще борим корупцията - да бе, да.
  • #3
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това ограничение по "Тракия" е твърде показателно колко *** ограничения има по БГ пътищата. Някои са останали от преди 25-30години.Наистина се харчат пари без да се мисли за реалното подобряване на пътната обстановка.Вчера, във Русе, един пич с 20км/ч мина на червено (явно го бе напекло), двама се удариха понеже единия наби рязко спирачки. Човека си отмина а завалиите останаха да решават как да разрешат щетата . . . -> камери на кръстовището няма!
  • #2
    34 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тия от МВР и КАТ са най-големите *** ever. За тях друго нарушение на пътя освен превишена скорост не съществува! Те имат цял закон за движение по пътищата, на който въобще не следят спазването. А как ще се борите срещу наглеците на пътя, тези които си мислят, че всичко им е позволено, които спират по тротоари, градинки и паланки както сварят, които се предреждат постоянно и засичат, които карат без фарове или с дълги такива през деня!
  • #1
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Фолк с японски ваген ( преди 5 години )
    Краят на голфаджиите. :))