IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Модфикацията TCR развива максимална скорост от 264 км/ч

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Компанията Volkswagen представи нова топ-версия на модификацията си Golf GTI, която е получила добавка TCR. Хечбекът е оборудван с изключващ се ограничител на максималната скорост и това го прави най-бързият модел на марката, който може да се използва по обществени пътища.

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Машината бе показана пред феновете на марката, които ежегодно се събират край австрийското езерево Вьортерзее. Хот-хечът е оборудван с 2,0-литров бензинов турбомотор, чиято мощност е 290 к.. и 370 Нм въртящ момент, достъпен при 1600 об/мин. Същият двигател на стандартния Golf GTI развива 230 к.с., а на версия Performance – 245.

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Скоростната кутия е 7-степенна роботизирана с два съединителя. Максималната скорост на Volkswagen Golf GTI TCR е ограничена по електронен път на 250 км/ч, но ограничителят може да се премахне и така колата развива 264 км/ч.

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч не се съобщава. Знае се, че в основата на новата версия е състезателната кола от шампионата TCR, при която мощността на задвижващия агрегат е 350 к.с.

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Автомобилът е оборудван още със самоблокиращ се диференциал на предна ос, усъвършенствана окачаване с намален с 20 мм пътен просвет, 19-цолови цолови джанти и нова спирачни механизми, които да се справят с повишената мощност.

Volkswagen показа най-бързия сериен Golf GTI

Най-мощният Golf GTI продължава да е модификацията Clubsport S, при която двигателят развива 310 к.с. Този автомобил излезе в серия от 400 бройки, като се отличаваше по липсата на задните седалки (вместо тях е поставен каркас за безопасност), а също така и с по-малкия акумулатор и специалния режим на работа на адаптивното окачване.

Снимка: Volkswagen

Тагове: golf gti volkswagen golf tcr
0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо разплакан ( преди 5 години )
    Не понася немски търговски успехи, цивика у дъното... Факт!
  • #13
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Смръдлива немска ***!!!
  • #12
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А книжка имаш ли?Не жълта! За нея знаем ВАГи, опссс Пешо.Значи имал Хонда и Тойота, но за тях нищо не казва, а хвали Гоуфа и Пасатора, хахаха.Много си елементарен!
  • #11
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Пешо ( преди 5 години )
    В този сайт вечно се водят накакви безсмислени спорове голф или сивик или не знам какво. Дай боже всеки да кара каквото харесва или по точно каквото може да си позволи. И между другото имам и хонда и тойота, но голфа си е много хубав. Имал съм пасат и бях доволен. Всички си имат плюсове и минуси.
  • #10
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ВАГи,не Гоуфа е институция, а целия ВАГ е институция в световен мащаб.Институция на лъжата, измамата и далаверата!Няма по-селска фирмичка от тази и няма по-големи *** от феновете и!Факт!
  • #9
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Една мисъл избягала от главата на голфаджия при вида на това горе: "Маалиий най бързио Гоуф. Ка ша са размажим с тая талига ако ми падне"
  • #8
    9 rate up comment 20 rate down comment
    дошо ти си посмешище ( преди 5 години )
    дошоти си посмешище - в махалата на гетото!Голф е институция - в Световен мащаб!
  • #7
    18 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Голфаджия е диагноза, ако ще и най-добрата кола на света да направят, щом е голф ще бъдеш за посмешище.
  • #6
    6 rate up comment 4 rate down comment
    1.8T ( преди 5 години )
    i30N си е доста добро попадение от страна на корейците и е добра алтернатива на GTI. Общо взето, напоследък на хот-хеч пазара е доста интересно. Само ми се искаше да има по-голям избор от достъпни 4х4 модели, а не само премиум такива (S3, A45 и пр.)
  • #5
    13 rate up comment 22 rate down comment
    Лудият Макс ( преди 5 години )
    Пък аз никога не бих си купил Хюндай!!!