IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz A-Class получи малък дизел

Модификацията A180d разчита на мотор с мощност от 114 к.с.

Mercedes-Benz A-Class получи малък дизел

Докато някои производители като Nissan, Toyota и Volvo се отказват от дизеловите двигатели в Европа, в Mercedes-Benz очевидно нямат такова намерение. Германците обявиха излизането на пазара на нова версия на своята A-Class, която ще бъде оборудвана с 1,5-литров дизелов мотор.

Mercedes-Benz A-Class получи малък дизел

Модификацията A180d разчита на двигателя OM 608, който от компанията наричат „еволюция на предишния OM 607”, като развива със 7 к.с. повече. Мощността на агрегата вече е 114 к.с. , максималният въртящ момент достига 260 Нм. Разходът на гориво при новата версия е 4,1 л/100 км.

Двигателят всъщност е разработка на Renault-Nissam, като в в основата му е моторът с обем 1,5 литра., поставян дори на модели на Dacia. Инженерите на Mercedes обаче са се намесили сериозно, като са сменили по-голяма част от външните компоненти.

Агрегатът е оборудван с катализатор SCR със система за пречистване AdBlue, което позволява достигане на нива на вредните емисии СО2 от 108 г/км. Има още система „старт-стоп”, както и различен компресор за алтернатора и климатика. Различни са системата за закрепване и тампоните.

Mercedes-Benz A-Class получи малък дизел

Моторът се комбинира със 7-степенна автоматична скоростна кутия, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 10,5 секунди, а максималната скорост е 202 км/ч.

Продажбите на модификацията A180d стартират още през този месец, като цените започват от 31 395 евро.

Снмки: Mercedes-Benz
 

0 от 500