IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 10 на причините за катастрофите по пътищата

Алкохолът и превишената скорост са начело в тази класация

Топ 10 на причините за катастрофите по пътищата

Експерти от няколко държави обединиха усилия, за да изчислят какви са основните причини за катастрофите по пътищата. Очаквано, на първо място е упротребата на алкохол, но има и други доста разпространени грешки, които правят водачите. Ето ги и тях, събрани в Топ 10.

Топ 10 на причините за катастрофите по пътищата

1. Употреба на алхохол

Според статистиката, около 40% от катастрофите са по вина на пияни шофьори. Все по-често млади хора – до 24 г., сядат зад волана след упротребата на алкохол, но тази грешка допускат и по-възрастните водачи.

2. Превишение на скоростта

Това е втората най-разпространена грешка зад волана. Тя най-често се допуска от шофьорите на коли от по-престижни марки, които се чувстват привилигеровани на пътя. В тази група също преобладават по-младите водачи, които съответно имат по-малко опит.

3. Използване на телефон


На трета позиция се класира използването на мобилен телефон по време на движение. Дори той да е включен към системата на автомобила или пък да се използва специално устройство, това също води до разсейване и отклоняване на вниманието от пътя.

4. Споровете със спътник в колата

Емоционалните спорове също често стават причина за катастрофи, които отнемат човешки живот. Човекът зад волана често е кълбо от нерви, затова е нужно хората в автомобила да се отнасят с него по-спокойно.

5. Лошото време

Шофьорите трябва да умеят да преценяват правилно условията на пътя. Често те забравят за лошото сцепление на гумите (особено при сняг или дъжд), което съответно води до загуба на контрол върху транспортно средство.

6. Слаба подготовка


Взимането на шофьорска книжка без нужната подготовка също е сериозен проблем и е сред основните причини за ицидентите. Неумението на шофьора да се справи, когато автомобилът му занесе или когато обстановката на пътя рязко се промени, рано или късно води до катастрофа.

7. Умората


Този проблем най-често се среща при шофьори, които прекарват повече време зад волана. След продължително стоене зад волана човешкият организъм се нуждае от почивка, а в противен случай може дори да откаже и това да доведе до фатални последици.

8. Поемането на рискове

Неоправданото поемане на рискове на пътя често става причина за сериозни катастрофи. Тук експертите включват и неспазването на пътните знаци и на сигналите на светофара, невнимателното използване на габаритите, „засиченето” на други участници в движението и други подобни действия.

9. Неспазване на дистанция


Този проблем се среща често най-вече по пътищата с натоварено движение. Неспазването на дистанция води до сблъсък с движещия се отпред автомобил. По-голяма част от катастрофите с леки щети по колите се дължат именно на това.

10. Пренебрегване на предпазните колани


Пропускайки да си сложат предпазните колани, водачът и спътниците му на първо място рискуват своята лична безопасност и съответно здравето си. Коланът не само може да спаси човешки живот, но и спестява пари, тъй като глобите за неизползването му стават все по-сериозни.

 

0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За алкохола не съм толкова сигурен, че е главна причина, защото всички катастрофи в които има участник употребил алкохол се водят на негов гръб, т.е. винаги пилият го водят за виновен. Разбира се против съм шофирането след употреба на алкохол. Даже да го направят закона още по-строг за пилите водачи искам. Обаче трябва да има разграничение на вината. Пилият да си понесе последствията за пиенето,но когато не е виновен в катастрофа не трябва на него да се прехвърля вината.