IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 10 на причините за катастрофите по пътищата

Алкохолът и превишената скорост са начело в тази класация

Топ 10 на причините за катастрофите по пътищата

Експерти от няколко държави обединиха усилия, за да изчислят какви са основните причини за катастрофите по пътищата. Очаквано, на първо място е упротребата на алкохол, но има и други доста разпространени грешки, които правят водачите. Ето ги и тях, събрани в Топ 10.

Топ 10 на причините за катастрофите по пътищата

1. Употреба на алхохол

Според статистиката, около 40% от катастрофите са по вина на пияни шофьори. Все по-често млади хора – до 24 г., сядат зад волана след упротребата на алкохол, но тази грешка допускат и по-възрастните водачи.

2. Превишение на скоростта

Това е втората най-разпространена грешка зад волана. Тя най-често се допуска от шофьорите на коли от по-престижни марки, които се чувстват привилигеровани на пътя. В тази група също преобладават по-младите водачи, които съответно имат по-малко опит.

3. Използване на телефон


На трета позиция се класира използването на мобилен телефон по време на движение. Дори той да е включен към системата на автомобила или пък да се използва специално устройство, това също води до разсейване и отклоняване на вниманието от пътя.

4. Споровете със спътник в колата

Емоционалните спорове също често стават причина за катастрофи, които отнемат човешки живот. Човекът зад волана често е кълбо от нерви, затова е нужно хората в автомобила да се отнасят с него по-спокойно.

5. Лошото време

Шофьорите трябва да умеят да преценяват правилно условията на пътя. Често те забравят за лошото сцепление на гумите (особено при сняг или дъжд), което съответно води до загуба на контрол върху транспортно средство.

6. Слаба подготовка


Взимането на шофьорска книжка без нужната подготовка също е сериозен проблем и е сред основните причини за ицидентите. Неумението на шофьора да се справи, когато автомобилът му занесе или когато обстановката на пътя рязко се промени, рано или късно води до катастрофа.

7. Умората


Този проблем най-често се среща при шофьори, които прекарват повече време зад волана. След продължително стоене зад волана човешкият организъм се нуждае от почивка, а в противен случай може дори да откаже и това да доведе до фатални последици.

8. Поемането на рискове

Неоправданото поемане на рискове на пътя често става причина за сериозни катастрофи. Тук експертите включват и неспазването на пътните знаци и на сигналите на светофара, невнимателното използване на габаритите, „засиченето” на други участници в движението и други подобни действия.

9. Неспазване на дистанция


Този проблем се среща често най-вече по пътищата с натоварено движение. Неспазването на дистанция води до сблъсък с движещия се отпред автомобил. По-голяма част от катастрофите с леки щети по колите се дължат именно на това.

10. Пренебрегване на предпазните колани


Пропускайки да си сложат предпазните колани, водачът и спътниците му на първо място рискуват своята лична безопасност и съответно здравето си. Коланът не само може да спаси човешки живот, но и спестява пари, тъй като глобите за неизползването му стават все по-сериозни.

 

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    До: До сега съм викал 3 пъти кат за щети по колата след влизане в дупка и 3 пъти нямам акт==========================Може да са ги променили нещата! Аз пък имам 2 акта точно за това. Единият скачане в дупка и 2 сцепени гуми, една сцепена и една крива джанта и каре. Вторият път минах през легнал полицай с 50 и потроших предница. Не беше обозначен нито със знак, нито с маркировка. И двата акта паднаха в съда, но ми бяха написани ОТ ПОЛИЦАИТЕ и в тях пишеше ПРИЧИНА ЗА ПТП НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ.
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    до: До защитника на ( преди 5 години )
    Ти изобщо можеш ли да мислиш?! Не, нали! Еми щом не можеш чети!Написал съм, че вината трябва да е според това всеки каквото е направил.Този който е пил си носи последствията за това ,че е пил. Този, който е направил катастрофа и е виновен за нея също да си поеме отговорността. В случая става така, че щом си пил дори и да не си виновен за катастрофата вината е поемаш ти. Сега схвана ли или по-простичко да ти го обясня?
  • #9
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    До сега съм викал 3 пъти кат за щети по колата след влизане в дупка и 3 пъти нямам акт, а протокол за каското!!!Какви глупости говориш, незнам!!! Само си измисляте случки и се надъхвате колко е калпава държавата!!!
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До защитника на пиян ( преди 5 години )
    Как хем си за по строги наказания за употребили алкохол,хем не искаш да се взема предвид това че са пили при инцидент?!?!Презумцията,че караш ли пил си виновен,възпира много хора да се качат да карат.Дори и другия да е виновен при катастрофа,ако пилия е бил трезвен е можел да избегне катастрофата или да намали последствията.Каквото и да ми говориш,алкохола намаля реакциите и преценката значително и това е прична както да предизвикаш катастрофа,така и да не избегнеш такава!!!!
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Деске,А ако си караш разрешената скорост, дори по-ниска, валял е дъжд, нощно време е, околомръсното на голямото село и изведнъж попаднеш в дупка, която ти нацепва летите джанти и ти скапва окачването? Какво правим тогава? Защо полицаите идват и ти пишат акт за несъобразена скорост? Ей тва е цялата ни държава и няма оправия, ако продължава така.
  • #6
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За България 50% от тези не са причини,а следствия от две основни причини - а именно - опитите за избиване на комплекси за малоценност и самовнушението "на мен няма да се случи".От тези две прични произлизат карането с превишена скорост,поемане на рискове,неспазване на дистанция,употребата на алкохол,неползването на колана
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    desa ( преди 5 години )
    трудно е да се каже реално какви са причините за всяка една катастрофа, но е факт че всички изброени са от най-вероятните причинители.. Особено по-неопитни шофьори поемащи рискове или неоценяващи добре обстановката и скоростта.. Няма как да караш със над 100 през село и да се окажеш "изненадан" от излязла крава или не дай си боже дете на пътя..
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Всичките 10 точки могат да бъдат обобщени със: "некадърни шофьори, които не си осъзнават скромните умения".
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И естествено в статистиката фигурира катастрофа след употреба на алкохол. Да но колко от тези катастрофи са предизвикани от употребилите алкохол е интересно?Това е малко,като това,което пишат родните куки при катастрофа и няма какво друго да измислят. "Несъобразена" скорост е дежурното нещо да си виновен. Караш си с разрешената скорост, спазваш правилата, скочиш в някоя дупка на пътя, потрошиш колата,викнеш куките и те вземат да ти напишат акт за каране с несъобразена скорост. Нямам думи просто
  • #2
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В 2 случая знам за такива вини. Мой роднина след банкет тръгва да се прибира с колата си. Не е бил пиян, а само леко пийнал. Кара си по главния път. От второстепенен път му излиза някакъв и го удря. Роднината го изкарват виновен за катастрофата, защото бил употребил алкохол.Друг случай с приятел. През ноща си кара след почерпка в заведение с компанията. 3 бири беше пил и му отчел 0,6 промила. Нито пиян нито нищо. Минава на зелен светофар и джигит минаващ на червено го отнася.приятеля ми виновен