IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС пак ни удря по джоба

Този път заради новия и скъп фреон

ЕС пак ни удря по джоба

Изискванията на ЕС отново изпразват джобовете на шофьорите. Този път заради новия вид хладилен агент (фреон), който е няколко пъти по-скъп от стария. Въпреки това, дори собствениците на коли, които използват по-стари видове фреон, ще плащат повече. Причината е, че пазарът се стреми да изравни цените и на двата вида хладилни агенти.

ЕС пак ни удря по джоба

От началото на 2017 г. всеки хомологизиран нов автомобил, трябва да има климатична система, пълна с хладилен агент R1234YF. Дотогава производителите използваха R134a. Новият газ е по-екологичен от стария и отговаря на стандартите на ЕС, които определят въздействието на дадено вещество върху парниковия ефект. Има много съмнения относно безопасността на новия хладилен агент. Тестовете показват, че R1234YF е доста опасен.

ЕС пак ни удря по джоба

Преди време експертите предсказаха изравняване на цените на стария и новия хладилен агенти. Проблемът обаче е, че новият не стана по-евтин, просто цената на R134a бе увеличена. Разбира се, на пазара се появиха по-евтини алтернативи под формата на цилиндри със стария хладилен агент, внесени от "изток". Трябва обаче да се има предвид, че те не са сертифицирани по никакъв начин - не е известно как ще се държи газът при някаква проблем. Използването му може да повреди климатичната система. От цялата ситуация изход няма - след като искате да ви е хладно през лятото, ще си плащате.

0 от 500
  • #6
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Напомням ви че благодарения на забраната на CFC и сродните халокарбонс преди 10-20 години в момента озоновата дупка се затваря. Българина винаги си мисли за него и неможе да види по-голямата картина, че унищозаваме средата в която живеем и това ще убие нас и децата ни ако не се взимат мерки. Голям проблем станало, че забранили някаквъв химикал и ще се ползва друг. Не е ли по-важно децата ви да не се разболяват от рак?
  • #5
    18 rate up comment 2 rate down comment
    ЕС ( преди 5 години )
    А кога ЕС ни е удрял по джоба въобще? Като гледам що народ се изсипва към Гърция през дългите уикенди....
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    ДО R ( преди 5 години )
    Това ли имаш предвид:Тестовете показват, че R1234YF е доста опасен.Директния контакт на това нещо с човешката кожа или бели дробове е меко казано опасен
  • #3
    28 rate up comment 1 rate down comment
    R ( преди 5 години )
    Изключително лошо списана статия, повече прилича на жълт таблоид, от колкото на нормална медия! Хвърлят се някакви обвинения и жълти новини, без аргументация в защита на тезата.
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    Много са ми интересни гърчолята. Като спрат на кафе някаде, гледат да остават колата на сянка с включен мотор и климатик, може и час и два. Като се ментнат след това и потеглят, спират механичния климатик, пускат стъклата до долу и карат по магистралата със 150.Не е нормална тази работа тяхната.
  • #1
    7 rate up comment 13 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    През по-голяма част от лятото карам на мексикански климатик. Оня ден направих грешката да пусна нормалният за час докато пътувам и резултата не закъсня. Днеска ми се реве :(