IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

Близо 90% от собствениците се продащават завинаги с автомобилите си

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

Автокрадците в България посягат все по-често на автомобили от марките Mercedes, Audi, Porsche и BMW, като 90% от собствениците им завинаги се прощават с колите си. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на депутаско питане.

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

„Според ценовия диапазон се определя и предназначението на открадната кола - по-скъпите се преправят, сменя се номерът на рамата на двигателя им, пререгистрират се и се пускат отново на пазара или в чужбина, или у нас”, обяснява МВР-шефът.

Министърът обаче отчита, че през миналата година автоджамбазите са отмъкнали по-малко коли в сравнение с 2016 г. Като цяло се отчита спад с 29% на кражбите на автомобили, а разкриваемостта на престъпленията е скочила от 9,8% на 13,6%. Общо 2023 коли са били откраднати през миналата година, а през 2016 г. броят им е бил 2820.

Най-много автомобили се крадат в големите градове – София, Варна, Бургас, Пловдив, както и в най-посещаваните морски и планински курорти, по време на активния туристически сезон.

"Активният криминален контингент целогодишно гастролира и осъществява престъпните си намерения в най-оживените места на страната - признава Радев. – За решаването на случаите полицията редовно проверява автоморги и незаконни депа за разкомплектоване на коли”.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #3
    22 rate up comment 0 rate down comment
    IS250 ( преди 5 години )
    "За решаването на случаите полицията редовно проверява незаконни депа за разкомплектоване на коли.Когато ПОЛИЦИЯТА!! РЕДОВНО!! проверява НЕЗАКОННИ!! депа за разфасоване, значи нещата не са добре...Колко ли проверки трябва да се направят на едно незаконно депо за разкомплектоване ,че да го затворят.Че те тези депа освен за крадени коли и крадена скрап,за друго не се ползват...Тъжна картинка..Гараж и каско, иначе ако разчиташ на полицията..по добре търкай билетчета..
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Значи няма от какво да се притеснявам.
  • #1
    11 rate up comment 18 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Така трябва крадците в България са един вид Робин Худ-овци крадат коли купени с крадени пари браво!Възмездие има!