IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

Близо 90% от собствениците се продащават завинаги с автомобилите си

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

Автокрадците в България посягат все по-често на автомобили от марките Mercedes, Audi, Porsche и BMW, като 90% от собствениците им завинаги се прощават с колите си. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на депутаско питане.

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

„Според ценовия диапазон се определя и предназначението на открадната кола - по-скъпите се преправят, сменя се номерът на рамата на двигателя им, пререгистрират се и се пускат отново на пазара или в чужбина, или у нас”, обяснява МВР-шефът.

Министърът обаче отчита, че през миналата година автоджамбазите са отмъкнали по-малко коли в сравнение с 2016 г. Като цяло се отчита спад с 29% на кражбите на автомобили, а разкриваемостта на престъпленията е скочила от 9,8% на 13,6%. Общо 2023 коли са били откраднати през миналата година, а през 2016 г. броят им е бил 2820.

Най-много автомобили се крадат в големите градове – София, Варна, Бургас, Пловдив, както и в най-посещаваните морски и планински курорти, по време на активния туристически сезон.

"Активният криминален контингент целогодишно гастролира и осъществява престъпните си намерения в най-оживените места на страната - признава Радев. – За решаването на случаите полицията редовно проверява автоморги и незаконни депа за разкомплектоване на коли”.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    това си е моята логика. тук,където живея колата ми струва ?340/месец това включва всички застраховки и данъци.плюс април и септември смяна на гуми и нови на всеки 3 сезона.(щом говорим за гуми по 20лв)услугата струва 15?/месец.доплащам само ако мина над 10хилкм на година просто за кочинката старото пежо 407 е ок, дупките в родния ми град преди няколко седмици бяха по ужасни от всякога колата ми не е от попфолк марка(по здрава е), но не бих скачал с нея в ямите на родината
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Продават ти авт., после го крадат...?.....ял съм им подробностите.96
  • #11
    2 rate up comment 3 rate down comment
    до Анонимен ( преди 5 години )
    Винаги съм се чудил на логиката на хората като теб...Ще карам евтин автомобил, ще си купувам гуми от OLX-а за по 20 лева бройката, защото имало много дупки по пътищата и можело да ми откраднат колата...Какво возиш с колата си? Картофи?Или возиш семейството си?!
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    няма схема или някаква далавера в която да не са намесени бивши или настоящи политици и полицаи.факттака е и при кражбата на коли. всичко се прави с покровителството на структорите в държавата.от време на време се хваща някоя дребна риба са парлама и така се бори престъпността....
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    до: За БългарияТвоят град въобше в БГ ли е? Всички пътища на които викаш "перфектни" са перфектни първите 6 до 12 месеца от направата им, а за наякой няма и 6месеца. След това са нагънати планини.
  • #8
    18 rate up comment 0 rate down comment
    essed ( преди 5 години )
    Публична тайна е , че автоджамбазите са покровителствани от полицията.При толко много полиция и служби,ако ми кажат че не знаят кой краде коли значи всички са за уволнение.Всичко се знае нищо не се прави.
  • #7
    4 rate up comment 7 rate down comment
    За България ( преди 5 години )
    Нещата са относителни.Има места където пътищата отдавна ги оправиха. Реално България в момента е на две скорости. Има области където пътищата вече са почти перфектни и са нивото на тези във западна Европа. Благодарение на еврофондовете.Но има и други области където много се краде, общините не могат да усвояват ефективни парите и затова не е ремонтирано от 20 години. Във моя град дупки по пътища няма от поне 5 години.
  • #6
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Трябва да си напълно луд да караш кола за повече от 5000 в България. В тези трапищаци и при тези крадци закриляни от полициятаТези които ограбват работниците си и си купуват скъи коли грам не ги съжалявам когато им изчезнатКомплексарите дето ги ядат *** в панелките но изплащат баровска кола за показ леко им съчувствам Но ми е болно за нормалните хора Когато се прибера в БГ за малко карам из дупките старо пежо и хич не ми дреме ако го няма на сутринта. За България само такава
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    The Punisher ( преди 5 години )
    Всъщност истинскиа "робинхуд" би трябвало след кражбата на Мерцедеса да оставя по едно рено за допълнително мъчение на окрадения! ))))
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Факт!-ическия ... ( преди 5 години )
    отново се е увредил от прекалена употреба на рено!