IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да се мие двигателя на автомобила?

Водата и парата могат да нанесат сериозни проблеми по електрониката

Защо не трябва да се мие двигателя на автомобила?

Въпросът „Трябва ли да се мие двигателя ?” разделя шофьорите и собствениците на автомобили на две почти равни части. Ако попитате работниците в автомивка, те ще бъдат категорично „за”, докато по-опитните майстори в сервизите ще ви препоръчат да не го правите, освен ако моторът не е покрит с дебел слой мръсотия.

Защо не трябва да се мие двигателя на автомобила?

В полза на второто твърдение е фактът, че мощната пароструйка може да бъде опасна за електрическото оборудване. Дори при най-съвременните коли то не е добре защитено от напора на водата и парата, идващи под високо налягане. А електрониката в новите автомобили е всичко. Възможно е проблемите да се появат дори няколко дни след измиване.

Някои експерти са категоричи, че на теория няма как да се докаже, че евентуална повреда в електрониката е причинена именно от измиване на двигателя. Евентуален опит за подобно нещо със сигурност ще струва доста пари и просто не си заслужава, затова е по-добре до-добре да не се рискува и да се кара с мръсен мотор.

Специалистите също така опровергават твърдията, че изцапаният двигател може да прегрее или да загуби мощност. Факт е, че охлаждането на автомобилните мотори не става през тяхната повърхност, а със специална система от канали във вътрешната им част, където циркулира специална течност.

Защо не трябва да се мие двигателя на автомобила?

Всички обаче са на едно мнение, че ако все пак сте решили да рискувате здравето на машия автомобил, то в никакъв случай не рискувайте да измиете своя двигател с подръчни средства. Също така не се доверявайте на „гаражните майстори”, които ви предлагат да почистят мотора с бензин, керосин или с препарат за миене на съдове. Това няма да помогне, дори напротив – може да създаде нови проблеми.

Снимки: YouTube

0 от 500
  • #3
    16 rate up comment 5 rate down comment
    шифо ( преди 6 години )
    немоем да смогнем да я държим чиста отвън от цвъкита, па че й мия и двигатело ...
  • #2
    20 rate up comment 0 rate down comment
    ае ( преди 6 години )
    питайте на Горубляне ще ви обяснят как се мие двигател.. там е всекидневие.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    С пароструйка никога. Само при външно по-агресивно миене ми се е случвало на 2 пъти да влезе вода някъде където не трябва, а пък какво остава за директно. Повечето потенциални проблеми минават след 1-2 часа като изсъхне, освен ако струята не е наранилиа или откачила нещо. Двигател се мие внимаетлно със специални препарати, ако толкова държи собственика.При нофнос кола видиш ли мит двигател - носи си туба с масло.