IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рали Дакар в Аржентина?

Слуховете, според които Рали Дакар ще се премести от Африка, стават все по-конкретни.

Рали Дакар в Аржентина?

След като на Бъдни вечер, четири френски туристи бяха убити от терористичната мрежа на Ал Кайда в Мавритания, трийстото юбилейно Рали Дакар беше отменено. Опасността от терористичен удар сериозно надвисна над бъдещето на класическото състезание.Експертите се обединяват около мнението, че досегашният формат на Дакар, като истинско приключение през пустините на Африка, повече няма да се състои. Към политическите дискусии, които ралито поражда, сега с пълна сила се прибавя и въпроса за сигурността. Въпреки това, ръководителят на проекта, Етиен Лавин, е сигурен, че догодина състезанието ще се проведе отново.

Карлос Сайнц с Volkswagen Touareg по време на Рали Дакар 2007

Засега едно е ясно - „арената“ на Рали Дакар ще е друга. Веднага след отлагането на състезанието, местността Патагония бе предложена за възможна алтернатива. С това слуховете, че надпреварата ще се превърне в маратонско рали през Южна Америка, се задълбочиха. Организаторът на Рали Аржентина, Давид Ели, заяви че има няколко възможности, но засега Аржентина е фаворит.
Още тази седмица, в Париж ще се проведат преговори, между представители на потенциалните дестинации за провеждането на състезанието и промоутърите на Рали Дакар, Amaury Sport Organisation (ASO). Решение може да има дори и до края на Януари. Освен Аржентина, сериозен интерес към провеждането на ралито са изразили и Бразилия и Чили. Възможността за надревара през целия континент, също се разглежда като вариант. Има и конкуренция на Южна Америка. Според слуховете Автралия, Китай и Русия също готвят проекти. За Африка никой не говори повече, за съжаление.



Роби Гордън с Hummer повреме на Рали Дакар 2007

Още преди да е обявено официално решение, е почти сигурно, че поради географските изменения в маршрута, легендарното Рали Дакар ще изгуби името си.
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Наско ( преди 16 години )
    Доколкото си спомням едно време имаше рали "Париж - Москва - Пекин".Този преход също не е никак лесен.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    аз-ът ( преди 16 години )
    Верно, само Сибир може да се сравни с Африка - и там ***, пясък и жега. А в центъра на Сибир са степите и пустинята Гоби - брато много ти е жалко изказването.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Професорът ( преди 16 години )
    Ако състезанието се премести в Сибир, то тогава само УАЗ-ките и КАМАЗ-ите ще финишират. Всички останали няма да могат да стартират поради проблеми със запалването :))))))))) Но иначе наистина ще е нечовешко изпитание на воля и техника ...
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ко ( преди 16 години )
    Само Сибир може да се сравни с Африка. Ще е много интересно едно рали през степите и пустинята Гоби! Едно истинско изпитание!