IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Войната по пътищата продължава с пълна сила

Защо се случват подобни трагедии, се питат експертите

Войната по пътищата продължава с пълна сила

Поредният черен уикенд взе нови жертви във войната по пътищата. В петък 6 души загинаха в зверска катастрофа на АМ "Тракия" между автобус и лек автомобил. Черен беше и денят на национален траур 14 април, когато в друга катастрофа с бус на "Тракия" загинаха двама души, а други 8 пострадаха. В неделя пък състезателен автомобил излезе от трасето на писта в Шумен и прати 6 души в болница.

Войната по пътищата продължава с пълна сила

Защо обаче се стига доук? Според председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, ако имаше видеорегистратор в автобуса, вече щяхме да знаем каква е точната причина за тежкия инцидент в петък на АМ "Тракия".

"Има 3 хипотези - вина на шофьорката на лекия автомобил, вина на шофьора на автобуса или "съвина". Все още обаче само гадаем. Това нямаше да е така, ако нашето предложение на всеки автобус да има видеорегистратор беше прието. Това устройство записва всичко, ставащо на пътя", категоричен бе Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Той твърди, че нито пътните полицаи, нито служителите на ДАИ проверяват дали пътниците в автобусите имат сложени колани при пътуване.

Автомобилният пилот Румен Дунев смята, че основната причина за катастрофата на АМ "Тракия" е разконцентрацията на шофьорката на лекия автомобил, който блъска автобусът отляво.

"Скоростта убива. Още по-страшното е, когато водачите се качат зад волана и са неконцентрирани. Чуха се много версии, но колкото и по-малко килограми да е лекият автомобил, трябва много малко, за да бъде нарушено равновесието на автобуса", настоя Дунев.

Според рали шампиона инцидентът, в който състезателен автомобил излезе от пътя и удари 6 души, няма как да се предвиди, защото състезателите търсят най-добрите времена и високите скорости и понякога се случват непредвидени ситуации.

Снимка: „Булфото”

Още по темата - четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    123 ( преди 5 години )
    Автобуса изглежда с малки джанти, проекта май не изчислен точно. Нестабилен изглежда. Как може да е Мерцедес не се знае.
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много мъдри въпроси! Какви са верните отговори, обаче? Според мен главната причина за жертвите по пътищата е, че човешките тела са по-меки от останалите тела по и около пътищата. И при удар с тях са разкъсват, счупват и т.н.И не скоростта, а простотията, невниманието и нехайството убиват.