IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Расистки скандал с Toyota

Лизинговата й компания продавала с по-високи лихви автомобили на цветнокожите

Расистки скандал с Toyota

В огромен расистки скандал се въвлече Toyota в САЩ, съобщиха световните агенции. И сега ще трябва да плати извънсъдебно обещетение на потърпевшите от специален фонд, в който са събрани 21,9 млн. долара.

Расистки сканда с Toyota в САЩ

Американското министерство на правосъдието е установило, че Toyota Motor Credit Company продавало на цветнокожите в страната - афроамериканци, азиатци, латиноамериканци и др., автомобили на лизинг с по-високи лихвени проценти и без отчитане на кредитния им рейтинг. Става въпрос за коли, продадени в периода януари 2011 - август 2016 г.

Въпросният фонд бил създаден през 2016 г., след като разследването, започнало през април 2013 г., установило, че цветнокожите плащали средно по 100-200 долара повече за автомобилите отколкото белите.  Toyota Motor Credit Company нито потвърди, нито отрече обвиненията на министерството, но се съгласи да компенсира всички засегнати купувачи. Освен това компанията обяви, че ще направи големи промени в политиката си, за да гарантира, че всички дилъри са наети по недискриминационен начин.

Снимка: АП

Тагове: toyota
0 от 500