IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск показа как ще промени и авиацията

Шефът на Tesla и екипът му подготвят революционни ракети

Мъск показа как ще промени и авиацията

Шефът на Tesla Motors и SpaceX – Илон Мъск, публикува в своя Instagram снимка на корпуса на космически кораб BFR, който е предназначен не само за полети до други планети, но и за пътувания между градове на земята. За добиване на представа за мащаба на проекта, до ракетата е паркирана Tesla Model 3, който изглежда като детска играчка.

Мъск показа как ще промени и авиацията

Новият тип летящи превозни средства ще заменят познатите самолети. Всеки от тях ще бъде оборудван с 40 отделни кабини за пътниците. Ще има още общи салони, кухни, складове и специални скривалища от слънчевите изригвания. Дължината на кораба е 48 метра, а височината на цялата ракета – 106 метра. Нейният диаметър е 9 метра, а полезният товар – до 150 тона.

Замисълът на конструкторите на BFR е да разполага със същата надежност, каквато имат и съвременните авиолайнери. Корабът ще се предлага в няколко варианта с различен полезен товар – за пътувания до Марс, Луната и до Международната космически станция, за танкер за доставки на оборудване, за ракета, извеждаща спътници в Космоса, както и за транспорт между градове на Земята.

Идеята на Мъск е ракетите BFR (Big Falcon Rocket) да заменят показаните по-рано Falcon 9 и Falcon Heavy, като проектът трябва да бъде приключен през 2020 г. Компанията на милиардера – SpaceX, започва изграждане на космическо депо, където корабите да се зареждат, проверяват и оборудват в зависимост от задачата, която изпълняват.

Що се касае за полетите между отдалечени градове на Земята, то BFR ще взима разстоянието от Ню Йорк до Шанхай за около 39 минути, като ще развива максимална скорост от 27 000 км/ч. От Лондон до Дубай корабът ще стига за 27 минути, а от Дубай до Сидни – за около 40 минути. А най-важното е, че цената на билета за пътуване ще бъда еднаква с тази на самолетен билет от икономична класа.

Снимка: Instagram

Тагове: spacex
0 от 500
  • #1
    16 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Комедията продължава. Очаквам след излизането на данните за новите загуби на първото тримесечие някъде началото на май, които загуби се очаква да са около милиард за 3 месеца, Мъск да обяви, че е създвал двигател работещ на вода или нещо подобно за да прикрие поредната милиардна загуба. И малките деца разбраха, че Тесла няма да я бъде. Въпросът е само кога ще фалира.