IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск показа как ще промени и авиацията

Шефът на Tesla и екипът му подготвят революционни ракети

Мъск показа как ще промени и авиацията

Шефът на Tesla Motors и SpaceX – Илон Мъск, публикува в своя Instagram снимка на корпуса на космически кораб BFR, който е предназначен не само за полети до други планети, но и за пътувания между градове на земята. За добиване на представа за мащаба на проекта, до ракетата е паркирана Tesla Model 3, който изглежда като детска играчка.

Мъск показа как ще промени и авиацията

Новият тип летящи превозни средства ще заменят познатите самолети. Всеки от тях ще бъде оборудван с 40 отделни кабини за пътниците. Ще има още общи салони, кухни, складове и специални скривалища от слънчевите изригвания. Дължината на кораба е 48 метра, а височината на цялата ракета – 106 метра. Нейният диаметър е 9 метра, а полезният товар – до 150 тона.

Замисълът на конструкторите на BFR е да разполага със същата надежност, каквато имат и съвременните авиолайнери. Корабът ще се предлага в няколко варианта с различен полезен товар – за пътувания до Марс, Луната и до Международната космически станция, за танкер за доставки на оборудване, за ракета, извеждаща спътници в Космоса, както и за транспорт между градове на Земята.

Идеята на Мъск е ракетите BFR (Big Falcon Rocket) да заменят показаните по-рано Falcon 9 и Falcon Heavy, като проектът трябва да бъде приключен през 2020 г. Компанията на милиардера – SpaceX, започва изграждане на космическо депо, където корабите да се зареждат, проверяват и оборудват в зависимост от задачата, която изпълняват.

Що се касае за полетите между отдалечени градове на Земята, то BFR ще взима разстоянието от Ню Йорк до Шанхай за около 39 минути, като ще развива максимална скорост от 27 000 км/ч. От Лондон до Дубай корабът ще стига за 27 минути, а от Дубай до Сидни – за около 40 минути. А най-важното е, че цената на билета за пътуване ще бъда еднаква с тази на самолетен билет от икономична класа.

Снимка: Instagram

Тагове: spacex
0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нова схема за спасяване от фалит. Показва някаква ламарина, обявява е за ултра-мега-гига хайтех и инвеститорите наливат пари. Част направо строи пирамида след пирамида. Проблема е че досега представяше продукт пред инвеститорите а сега гола ламарина.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    мах ( преди 6 години )
    Щом американците си го държат явно им върши работа. И що не се замислите, че може да го ползват за военната индустрия. Например междуконтинентална ракета със скорост близо 30хил си е сериозно нещо ,особено когато руснаците могат да ти противопоставят ракети само с 12хил скорост.
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Това НЕ са факти, а амбиции и желания, може да станат факти пред 2020 евентуално.
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз мисля, че журналята са се объркали като са написали че това е космически кораб. А то ясно се вижда, че си е чист телепортатор!
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Хахаха сектантите кефятТова са голлите факти - дали ви харесва или не, няма как да ги промените!
  • #6
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Как 5 години бе човек Т'слата специално става вече на 15 и до сега не е реализирала и пукнато пени печалба! Солар Сити трябваше да го изкупят от Тесла щото иначе фалираше и то не е направило и пукнато пени печалба. Остава само Спейс Х-а а там парите са от субсиди 5 милиарда от американския данакоплатец... но и там никой не знае има ли печалба или е пак вътрешно... не знам колко трябва да е глупав някой, за да вярва на такъв изтрещялник
  • #5
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всичко му е супер на тоя само не мога да разбера защо му гласуваха със 100% одобрение заплата от 1 милиард щатски долара при положение,че компанията му е на загуба вече колко станаха ?5 години?Нещо много пирамидално почна да става.
  • #4
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да бе, оправи колите, камионите и джиповете, сега ще оправя и самолетите ? ХАХАХАХ .. да ти е.ва и у наркомана надрусан, абе добре ... как така не се случва такива да ги застрелват ? Айде кажете ми ?
  • #3
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Завалията наистина трябва да спре да се друса...
  • #2
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    айде и тоя специалист взе да ОЧАКВА. прочел някъде какво пишат разни анализатори и взел да има собствени очаквания.