IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Този път загина возещият се Tesla Model X изпитател на безпилотните системи

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Националното управление за безопасност на движението по пътищата (National Transportation Safety Board, NTSB) на САЩ започна собствено разследване на нов инцидент с безпилотен автомобил, завършило със смъртен случай, съобщава The Wall Street Journal.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Инцидентът се е случил на шосето Маунтин Вю в Калифорния, където Tesla Model X се е блъснал в бетонната ограда, разделяща двете платна. Електрическият кросоувър се е запалил, след което се е взривил. Автомобилът се е движил на безпилотен режим, като в салона е имало оператор (изпитател), който не е успял да реагира и да предотврати сблъсъка.

Мъжът, чието име не се споменава, е получил тежки наранявания и е починал на път за болницата. Той е провеждал тестове на безпилотната система на Tesla, тъй като движението на автономни автомобили в Калифорния все още е забранено. Тази мярка трябва да отпадне от 1 април, а трагедията се е случила около седмица по-рано.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Все още не са ясни прачините за инцидента – дали вината е на полуавтоматичната система за движение, както и дали тя изобщо е била включена при катастрофата. Разследващите – както екипът на NTSB, така и експертите от Tesla, не могат да получат никакви сведения от компютъра на електромобила, така че засега се разглеждат всички варианти.

Главният проблем е изгарянето на колата. Сред удара в нея са се врязали други два автомобила, след което електрическият кросоувър е получил значителни повреди, запалил се и се е взривил. Предполага се, че при сблъсъка акумулаторът, поставен под пода, е гръмнал, въпреки, че от Tesla твърдяхя, че е напълно безопасен.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Трябва да се отбележи, че операторът (изпитателят) е бил изваден от колата преди взрива, като смъртта му се дължи на наранявания от самия удар. От Tesla твърдят, че ежедневно по този път минават 200 техни автомобила в режим на автопилот и досега не е имало нито един инцидент. От компанията смятат, че причината за тежките поражения по колата се дължа на конструкцията на мантинелата, в която се е ударила тяхна кола. Тя е трябвало да поеме удара, но явно по-рано е пострадал при подобен инцидент и не е била сменена.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

На свой ред от NTSB обявиха, че няма да обръщат особено внимание на причините за запалването на електромобила. Най-важното за екипа на управлението е да се разбере дали проблемът е в системите за безпилотни движение на Tesla. В NTSB все по-често се сблъскват с подобни проблеми и затова ще създадат специален отдел, изучаващ именно безпилотните технологии, съобщава още The Wall Street Journal.

Снимки: Twitter

Тагове: tesla model x
0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 16 rate down comment
    Как си измисляте... ( преди 6 години )
    Изпитател? Взривил? Напълно автономно? Да бяхта проверили и друг източник, не само WSJ, известен с неприязанта си към марката. От цялата статия, вярно е, че има такъв инцидент, че има загинал човек, че има запалване на батерията и NTSB има разследване на причината.
  • #1
    25 rate up comment 6 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Ако се направи статистика колко са загиналите в катастрофи с шофиращи хора и с безпилотни коли.... интересно ми е какво ли ще излезе.Аз лично не бих поверил живота си и този на семейството си на една машинария, но признавам, че понякога и аз греша в преценките си. Най нелепото е, че явтономните коли грешат в ситуации, в които ако човек шофира няма да е проблем.