IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Този път загина возещият се Tesla Model X изпитател на безпилотните системи

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Националното управление за безопасност на движението по пътищата (National Transportation Safety Board, NTSB) на САЩ започна собствено разследване на нов инцидент с безпилотен автомобил, завършило със смъртен случай, съобщава The Wall Street Journal.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Инцидентът се е случил на шосето Маунтин Вю в Калифорния, където Tesla Model X се е блъснал в бетонната ограда, разделяща двете платна. Електрическият кросоувър се е запалил, след което се е взривил. Автомобилът се е движил на безпилотен режим, като в салона е имало оператор (изпитател), който не е успял да реагира и да предотврати сблъсъка.

Мъжът, чието име не се споменава, е получил тежки наранявания и е починал на път за болницата. Той е провеждал тестове на безпилотната система на Tesla, тъй като движението на автономни автомобили в Калифорния все още е забранено. Тази мярка трябва да отпадне от 1 април, а трагедията се е случила около седмица по-рано.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Все още не са ясни прачините за инцидента – дали вината е на полуавтоматичната система за движение, както и дали тя изобщо е била включена при катастрофата. Разследващите – както екипът на NTSB, така и експертите от Tesla, не могат да получат никакви сведения от компютъра на електромобила, така че засега се разглеждат всички варианти.

Главният проблем е изгарянето на колата. Сред удара в нея са се врязали други два автомобила, след което електрическият кросоувър е получил значителни повреди, запалил се и се е взривил. Предполага се, че при сблъсъка акумулаторът, поставен под пода, е гръмнал, въпреки, че от Tesla твърдяхя, че е напълно безопасен.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

Трябва да се отбележи, че операторът (изпитателят) е бил изваден от колата преди взрива, като смъртта му се дължи на наранявания от самия удар. От Tesla твърдят, че ежедневно по този път минават 200 техни автомобила в режим на автопилот и досега не е имало нито един инцидент. От компанията смятат, че причината за тежките поражения по колата се дължа на конструкцията на мантинелата, в която се е ударила тяхна кола. Тя е трябвало да поеме удара, но явно по-рано е пострадал при подобен инцидент и не е била сменена.

В САЩ разследват втора смъртоносна катастрофа с автономен автомобил

На свой ред от NTSB обявиха, че няма да обръщат особено внимание на причините за запалването на електромобила. Най-важното за екипа на управлението е да се разбере дали проблемът е в системите за безпилотни движение на Tesla. В NTSB все по-често се сблъскват с подобни проблеми и затова ще създадат специален отдел, изучаващ именно безпилотните технологии, съобщава още The Wall Street Journal.

Снимки: Twitter

Тагове: tesla model x
0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    на мен ми е интересно кога и кой ще е героя който ще дръпне шалтера на безпилотните (безмозъчни) технологии и ще хлопне вратата
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    KLASIKA ( преди 5 години )
    Абе защо изобщо се коментира това ?!?!Нормално е !Тепърва ПРОХОЖДАТ новите технологи и наченките на анализираща самооценка и пътна структурна реализация на пространство-време и сигнално милисекудно съвместяване на анализ и реакции на всички процесори плюс леки наченки на изкуствен интелект за да консолидира всички импулсни точки и тяхното действие!!! В началото щее така!-Че отколко време има експерименти?!?От николко! Трябват им още време и всички го знаят ,но си траят иначе няма да има развитие,това е приятелски огън и жертвите са косвени!!!! Всичко ставабавно,не изведнъж-оп хайде готово и ти силежиш и мастурбираш в колата /ако можеш-дай боже всекиму.../ докато тя те закарва някъде си.....Спокойно ,никой като се е родил не се е втурнал и се затичал да излезне от болницата за да пие бира ,че е имал тежък ден!.. и не е изкрещял: да му се не види и К........СКИТЕ номера !!!!Още изкуственния интелект не се е синхронизирал или осъзнал или пък още проучва положението като се координира да предприеме акция да ни изтребе като найголямите *** на Земята!.....
  • #10
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Удар, взрив, тази се е отворила като консерва. На задния му няма почти нищо...прилича ми на Ауди, как ще се запали заради поетите удари от останалите участници в ПТП-то? Ако тия гърмят така, жална ни майка с тези ел автомобили. Ранени трудно ще има...
  • #9
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 5 години )
    "На свой ред от NTSB обявиха, че няма да обръщат особено внимание на причините за запалването на електромобила." Иначе Тислата окончателно ще фалира.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Страшен събор... ( преди 5 години )
    Страшен събор на шивачки се е образувал, няма що, ще чупим тъкачните станове.Не знам от къде такъв мазохизъм в това човечество - дейност, която е първа по смъртност на глава от населението - да минава за нормална. В нашата родна картинка загиват 6-700 човека годишно, при милиарди хвърлени за пътна инфраструктура - ако в България падаха два самолета по 300 души годишно дали щеше някой да се качи да се вози на самолет?Но не - правото да се управлява автомобил се счита за свещенно.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Те много хора от няколко години ги чакат да фалират до няколко месеца, ама все не става.Все пак си е огромен риск да построиш от нулата толкова огромни фабрики и да влезеш в такава индустрия, доминирана от компании с 50-100-годишна история...Ще видим как ще стане.А за безпилотните коли - и мен не ми харесват, ама и 90% от нашенските шофьори крайно много не ми харесват.*** е, че след 10-20 години май всичко или почти всичко, което излиза на пазара, ще е безпилотно...
  • #6
    17 rate up comment 3 rate down comment
    azzzz ( преди 5 години )
    Не знам дали осъзнавате че един безпилотен автомобил може да бъде програмиран да убие собственика си или дори друг водач и това никога няма да бъде доказано.
  • #5
    16 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    До първиятТи не би ама никой не те пита. Докато си извеждаш семейството от мола в събота или неделя щастливо ближейки сладоледи те връхлита подобен кашон дето компютърът му решил еди какво си а пък "шофьора" спи вътре и нищо че ти нямаш такава пак го отнасяш.
  • #4
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тия скоро ще фалират. Очаквам да стане до края на другата година.
  • #3
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ами в момента на пътя има 2.5 милиарда автомобила шофирани и хора и надали има и 100тина безпилотни. В момента в който тая простотия стане масова ще станат масови и инцидентите и загиналите от нея!