IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Колата на Uber трябваше да спре преди удара (ВИДЕО ОТ СБЛЪСЪКА)

Записът показва, че човекът в безпилотния автомобил не гледа пътя

Експерти: Колата на Uber трябваше да спре преди удара (ВИДЕО ОТ СБЛЪСЪКА)

Видео, на което е записана смъртоносната катастрофа с автомобила на Uber, движещ се на безпилотен режим, показва, че превозното средство е можело и е трябвало да спре, за да предотврати инцидента. На това мнение са и някои експерти, които имаха възможност да гледат записа.

Експерти: Колата на Uber трябваше да спре преди удара

Първият, завършил със смърт на човек инцидент с автономен автомобил се разигра на 18 март в градчето Темпе, предградие на Финикс, щата Аризона. Видеото от колата на Uber, което бе публикувана в акаунта на местната полиция в Twitter (предупреждаваме, че кадрите са доста стряскащи), показва, че пресичащата пътя Елейн Херцберг е осветена от фаровете секунда или две преди удара. Намиращият се в машината човек не гледа пътя и не успява да реагира по никакъв начин.

Началникът на полицията в Темпе – Силвия Мойр, вече обяви, че вината нe e на SUV-автомобила (в случая Volvo XC90) и на човека в него, а на неправилно пресичащата Херцберг. Според двама водещи експерти по автономни автомобили, които са гледали видеото, обаче това съвсем не е така. Пред агенция AP те са категорични, че лидарните и радарните сензори на колата е трябвало да забележат жената и да реагират веднага.



„Жертвата не излиза от нищото. Да, тя се движи в тъмното, но по пътя няма препятствия, които да пречат на системите да я открият и да я класифицират като човешко същество”, категоричен е Брайън Уокър Смит, професор по право в университета на Южна Калифрония, изучаващ авономните превозни средства.

Смит допълва, че самото видео може да не разкрива пълната картина на случилото се, но то е ясно доказателство за многото неуспехи на Uber и неговите система за автономно придвижване най-вече в областа на безопасността.

На свой ред Сам Абуелсмейд, анализатор в компанията Navigant Research, който също следи отблизо развитието на безпилотните технологии, е на подобно мнение. Според него радарите и лидарите работят много по-добре от хората и камерите на тъмно, а пресичащата жена е била в обсега им.

„Категорично системите трябва да я видат и да регират. От това, което видях във видеото, смятам, че вината е на автомобила, а не на жертвата. Според мен, шофьорът на колата прекалено разчита на системите за управление и дори не поглежда пътя”, коментира Абуелсмейд.

Двамата експерти не са сигурни, дали въпросният автомобил има видео-монитор, на който човекът в него следи за случващото се на пътя. На свой ред от Uber отказват да коментира видеото, като обявиха единствено, че оказват пълно съдействие на разследването.

Проблемите за компанията обаче тепърва започват, защото се оказва, че водачът на автомобила – 44-годишният Рафаел Васкес, има дебело криминално досие. Той е прекарал 4 години в затвора по две присъди – за опит за измама за получаване на обезщетение за безработен, както и за опит за въоръжен грабеж.

От Uber твърдят, че Васкес отговаря на всички изисквания, защото за да започне работа в компанията, кандидатът трябва да не е осъждан през последните 7 години. А прегрешенията на Рафаел са от 1999 и 2000 г. Освен това в Uber не се назначават хора, уличени в шофиране след употреба на наркотици през последните 7 години, както и такива, които през последните 3 години имат повече от 3 инцидента на пътя.

Снимка: Tempe Police
 

Тагове: uber
0 от 500
  • #27
    1 rate up comment 0 rate down comment
    toto ( преди 6 години )
    а и голям майтап ще е като видиш да идва автономна колица само да се направиш, че я финтираш леко докато си лети към теб и да се върнеш на тротоара. Оня хитрец вътре дали няма да си размаже сополите по предния джам?
  • #26
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ds ( преди 6 години )
    жената не е без вина, НО нали уж тия системи са безопасни, нали трябва да гледат повече от обикновен шофьор, нали за това се нарича технологичен напредък, а не "ми то и нормален шофьор щеше да я блъсне..". Има още бая да напредват преди да има успех това начинание.
  • #25
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    какви пътни експерти системата била виновна виновни са тези които са дали разрешение на мпс да бъде експлоатирано по общественни пътища след това по ред на номерата производител в случая волво и убер и накрая тъпия американец който се е качил в самодвижещ се автомобил и е блеел като увтцъ
  • #24
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    на първо място е виновна системата която не реагира на пресичащатана второ място е виновен водача който изобщо не е в час и е седнал там да се вози. ако беше гледал съвсем ясно се вижда жената от достатъчно разстояние за да натисне спирачката и да е заобиколи ако трябва а ако няма тази възможност щеше да е удари с доста по ниска скорост и ударът можеше да не е фитален а в случая е удари с пълна скорост.на трето място е виновна жената. неправално пресичане съчетано липсата на внимание
  • #23
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    фермера вместо да пишеш по форуми напиши една жалба до съда проглокатура комисия защита на на потребителя комисия за защита на конглокенцията и съвета за електрони медии за опасната реклама на волво и крещи да бъде спряна и волво да отнесат такава глоба че да не помислят да въвеждат потребителя в заблуждение щото кифлите които купуват волво като прегазят някой в съда ще цупят устничики ама то нали волвото само спира
  • #22
    7 rate up comment 0 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Volvo нямат никаква вина. В случая това е просто "муле" за електрониката на UBER
  • #21
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Иван Войков ( преди 6 години )
    Колата би следвало да спре дори да няма техника за автономно управление на борда. Съвременните луксозни коли от този клас (включително всички модели на Волво) имат системи, които "виждат" пешеходците, независимо дали е тъмно или светло. Както обикновено в такава ситуация, истината е някъде посредата - съчетание на неправилно пресичане, блеещ служител в колата и вероятно неработеща техника...
  • #20
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Jey leno ( преди 6 години )
    Просто- тая овца излиза на пътя пред колата в тъмното,пияна ли е каква е,ама ако караш със 70-80 км никакъв шанс да я видиш,спреш или избегнеш.А и тази система като цяло не е много надеждна и компютъра не може да прецени ,че минава овца в тъмното без грам мозък!
  • #19
    8 rate up comment 2 rate down comment
    д-р Исня ( преди 6 години )
    А тая, която пресича като камикадзе, сляпа и глуха ли е? В тъмного фаровете се виждат от километри!
  • #18
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Добре,че са експертите да ни го кажат.