IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС удря САЩ с по-високи мита върху автомобилите?

Ще се изправим срещу тираните, отговори еврокомисар Малмстрьом на заплахите на Тръмп

ЕС удря САЩ с по-високи мита върху автомобилите?

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом отхвърли заплахите на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на автомобили от Европа и обеща да се "изправи срещу тираните". Според нея разширяващият се трансатлантически спор около протекционизма може да ескалира в цялостна търговска война.

ЕС удря САЩ с мита върху автомобилите?

"На някои места търговията бе обвинена за болките на глобализацията, други я използват като изкупителна жертва, или мислят, че можем да живеем зад стени и граници", заяви Малстрьом на конференция в Брюксел. "Напоследък видяхме как се използва като оръжие, с което да ни заплашват. Ние обаче не се страхуваме и ще се изправим срещу тираните", добави тя.

След като обяви мита върху вноса на стомана и алуминий, през уикенда Тръмп отново заяви, че може да наложи такси и върху европейските автомобили. На митинг пред свои привърженици той заяви, че страните от ЕС са се обединили, за да "прецакат САЩ в търговията".

ЕС удря САЩ с мита върху автомобилите?


Срещата в Брюксел през уикенда между Малмстрьом и американския търговски представител Робърт Лайтхайзър приключи без пробив, тъй като ЕС не получи уверения, че страните-членки ще бъдат изключени от списъка с митата върху стоманата и алуминия. В понеделник еврокомисарят заяви, че е "прочела в Туитър", че Тръмп може да даде разяснения, кои страни биха били пощадени.

Блокът казва, че е близък съюзник на САЩ и следователно всички такси върху вноса по причини, свързани с националната сигурност, са неоправдани. Макар да не се планират по-нататъшни двустранни срещи в момента, контактите продължават, тъй като ЕС се състезава с времето, за да осигури изключване от списъка, преди митата върху стоманата и алуминия да влязат в сила след по-малко от две седмици.

ЕС удря САЩ с мита върху автомобилите?

Помолена да отговори на обвиненията на Тръмп, че ЕС налага бариери пред американските автомобилни производители, Малмстрьом заяви, че е "трудно да се спори в Туитър по тези въпроси, но Европейският съюз е много отворен пазар". Блокът налага 10% мито върху вноса на автомобили в САЩ, докато САЩ облагат с 25% камиони и пикапи, както и с 40% някои дрехи, посочи тя.

Премахването на тези мита бе предмет на преговорите за споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, което бе спряно откакто Тръмп влезе в Белия дом, казва Малмстрьом. Във всеки случай, "ако въпросът е въпрос на национална сигурност за търговията и за алуминия, не мога да видя как проблемът с автомобилите се вписва в тази картина", добави еврокомисарят.

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    abv ( преди 6 години )
    От Япония митото е 4%, неприятно е е, но не е много. Вероятно ще отпадне до края на 2019.а като гледам и да махнат митото на амриканските коли, няма много мераклии да ги купуват. просто в Европа няма достатъчно дълги и прави пътища където да се карат :-)
  • #5
    10 rate up comment 9 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "На приказки е хубаво да се приказва колко свободен и либерален бил ЕС, а на действия е точно обратното."Така е. Германия е превърнала ЕС във скапан комунизъм, и всички ние плащаме сметката за това...
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Повечето "американски" автомобили, които се внасят в ЕС от САЩ всъщност са от европейски производители. И БМВ и ФВ имат голями заводи там и внасят в Европа. Всички "Х" модели на БМВ се правят в САЩ...
  • #3
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ОК със САЩ има проблеми и Дончо ги изостря допълнително.Кажете ми обаче защо колите от Япония ги облагат с 10% мито при условие, че японците отдавна са премахнали митата на европейските коли.Защо единствените противници на падането на митата са Германия и Франция!На приказки е хубаво да се приказва колко свободен и либерален бил ЕС, а на действия е точно обратното.И защо същият този съюз не спази договорите и не наложи визи на краварите след като те не премахнаха техните за всички държави
  • #2
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Както му отговориха на Тръмп миналта година, свободен пазар - ако американците започнат да правят по-добри коли, европейците ще започнат да ги купуват повече. Най-капризния пазар е европейския.
  • #1
    24 rate up comment 7 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Че те Сащ почти не внасят автомобили в Европа виж ако Тръмп удари немските коли ще стане интересно!