IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС удря САЩ с по-високи мита върху автомобилите?

Ще се изправим срещу тираните, отговори еврокомисар Малмстрьом на заплахите на Тръмп

ЕС удря САЩ с по-високи мита върху автомобилите?

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом отхвърли заплахите на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на автомобили от Европа и обеща да се "изправи срещу тираните". Според нея разширяващият се трансатлантически спор около протекционизма може да ескалира в цялостна търговска война.

ЕС удря САЩ с мита върху автомобилите?

"На някои места търговията бе обвинена за болките на глобализацията, други я използват като изкупителна жертва, или мислят, че можем да живеем зад стени и граници", заяви Малстрьом на конференция в Брюксел. "Напоследък видяхме как се използва като оръжие, с което да ни заплашват. Ние обаче не се страхуваме и ще се изправим срещу тираните", добави тя.

След като обяви мита върху вноса на стомана и алуминий, през уикенда Тръмп отново заяви, че може да наложи такси и върху европейските автомобили. На митинг пред свои привърженици той заяви, че страните от ЕС са се обединили, за да "прецакат САЩ в търговията".

ЕС удря САЩ с мита върху автомобилите?


Срещата в Брюксел през уикенда между Малмстрьом и американския търговски представител Робърт Лайтхайзър приключи без пробив, тъй като ЕС не получи уверения, че страните-членки ще бъдат изключени от списъка с митата върху стоманата и алуминия. В понеделник еврокомисарят заяви, че е "прочела в Туитър", че Тръмп може да даде разяснения, кои страни биха били пощадени.

Блокът казва, че е близък съюзник на САЩ и следователно всички такси върху вноса по причини, свързани с националната сигурност, са неоправдани. Макар да не се планират по-нататъшни двустранни срещи в момента, контактите продължават, тъй като ЕС се състезава с времето, за да осигури изключване от списъка, преди митата върху стоманата и алуминия да влязат в сила след по-малко от две седмици.

ЕС удря САЩ с мита върху автомобилите?

Помолена да отговори на обвиненията на Тръмп, че ЕС налага бариери пред американските автомобилни производители, Малмстрьом заяви, че е "трудно да се спори в Туитър по тези въпроси, но Европейският съюз е много отворен пазар". Блокът налага 10% мито върху вноса на автомобили в САЩ, докато САЩ облагат с 25% камиони и пикапи, както и с 40% някои дрехи, посочи тя.

Премахването на тези мита бе предмет на преговорите за споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, което бе спряно откакто Тръмп влезе в Белия дом, казва Малмстрьом. Във всеки случай, "ако въпросът е въпрос на национална сигурност за търговията и за алуминия, не мога да видя как проблемът с автомобилите се вписва в тази картина", добави еврокомисарят.

0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кой модел на BMW се сглобяваше в САЩ и се внасяше в Европа?Мисля, че имаше нещо такова.Представяте ли си ЕС да налага мита на собствените си марки.Тия еврочиновнищи хептен се излагат вече.
  • #15
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ква електроника бре? Митото на електрониката е точно 0%, дължи се само ДДС. А за произведен в Япония фотоапарат ще трябва мноооого дълго да се озърташ, всичко е от Китай. Почти на 90% всичко от Сони се прави в ЕС, демек цените ще останат същите...Ще се радваш на евтина техника ама друг път Както казах за ЕС е много по важно да паднат митата с Япония
  • #14
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    При положение че всичко се произвежда в китай за кви мита бърборите!***.оумни ли сте?
  • #13
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дано паднат митата с Япония, за да се порадваме на качествена японска техника. Лично аз съм много доволен да си взема хубав фотоапарат на прилично ниска цена, а не както сега да ни доят в Европа с електроника с над 30% по-скъпа отколкото е там. Само за сравнение ще ви кажа, че преди 2 г. си взех усилвател Ямаха за 800 евро от Германия. Същият в Япония беше малко над $500, а в САЩ под $600. Смятайте за каква голяма разлика говорим в цените. И то при условие, че го взех на едно намаление.
  • #12
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    30% са митата само за някои хранителни продукти. Изобщо няма база за сравнеие между храни и автомобили и автомобилни части.Едното е бизнес за милиони, а другото е за много милиарди. Несъпоставими са просто. А и за храните има мита по простата причина, че в ЕС селското стопанство е много силно субсидирано, което отново не е никакъв пазарен принцип. Та тези храни изкуствено стават евтини и могат да унищожат тяхното земеделие.
  • #11
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И какво като паднат заветните 10%? Ще станат турските Короли и английските Хонди и Нисани по евтини ли? Ще има значение единствено за Мазда и Субару. Едните продават малко, другите са бутикови, по скоро за сектанти. От по голямо значение за ЕС ще са падащите мита за внос в Япония. А с 10% по скоро се пазят работните места в ЕС, не са от значение основно за Германия или Франция..
  • #10
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Sravniavat se mitata koli-koli, a drugite stoki sa si drugi kategorii.Predniia pat se biaha dogovorili sasto da otpadnat no ne otpadnaha zastoto Fr i Ger blokiraha padaneto im. Daje sega e po veroiatno da gi blokirat kato se ima predvid che sa zle otkam visoki tehnologii, hibridi, elektrichki, vodorodni i t.n.
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    ЕС вече се договориха за премахване на митата от 2020. За японските коли митото наистина е 10% но пък някои европейски стоки се облагат с около 30% от японска страна така че нещата не са едностранни.
  • #8
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не е 4, а е точно 10 % и точно двете държави Франция и Германия се противят да го махнат това мито, защото явно много се страхуват някои да не им вземе от баницата. В същото време приказват за свободен пазар, свободна търговия и либерални права за всички.Пълни *** са!
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Ти капризен ли наричаш пазар в който най-продаваните коли са фолцвагин голф попо и пазат!