IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alpine A110 има състезателно бъдеще, Senna GTR - не

Феновете на McLaren се надяваха на участие в Льо Ман

Alpine A110 има състезателно бъдеще, Senna GTR - не

Състезателните автомобили обикновено не получават кой знае какво внимание на салона в Женева, но сега имаше някои изключения. Toyota показа възродения Supra като състезателен концепт, а McLaren представи пистовата версия на хиперколата Senna, която по традициите на марката получи означението GTR.

Alpine A110 има състезателно бъдеще, Senna GTR - не

Състезателно бъдеще ще има и още един възроден модел – A110 на френската марка Alpine, като тук прогнозите бяха най-лесни. С 1,8-литровия си турбо мотор А110 се запътва директно към най-бързо развиващите се пистови надпревари – тези по правилата на GT4.

Франция има собствена надпревара в GT4, а състезателната версия на А110 е дело на Signatech, като компанията ще работи заедно с няколко тима, които ще получат първите коли за втората половина на 2018 година, когато ще е и дебютът на пистовия А110. Колата излиза на пазара за сезон 2019, т.е тогава вече ще може да се поръчва от другите желаещи тимове.

Alpine A110 има състезателно бъдеще, Senna GTR - не

За съжаление обаче Senna GTR няма да участва в състезания. Това обяви шефът на компанията Майкъл Флюит в Женева, въпреки че McLaren представи Senna GTR като напълно готов за старт. Оказва се, че „пистовата версия” ще е само за трак дни и няма да стартира в състезания. Интересното е, че много анализатори бяха убедени, че точно със Senna GTR компанията ще се върне в състезанията за издръжливост и по-специално в „24 часа на Льо Ман”.

Но това може да се промени с оглед на това, че предстоят промени в техническите правила за Льо Ман, които ще загърбят сегашните LMP1 прототипи и ще дадат шанс за участие на GT коли, близки до прототипите. Така че, по-сигурно е да заложим на още една версия на McLaren Senna, с която вече компанията ще се появи в спорта.

А Senna GTR ще остане в историята като най-бързият модел на марката извън болидите за Формула 1. Но за разлика от тях той има право да се движи по обществените пътища.

0 от 500