IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тръмп заплаши да наложи мита на европейските автомобили

Американският президент поиска преразглеждане на търговските договори с ЕС

Тръмп заплаши да наложи мита на европейските автомобили

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще наложи мита върху европейските автомобили, които се продават в страната. Така той отговори на властите в ЕС, които по-рано бяха обявили, че обмислят мерки срещу решение на американското правителство за въвеждане на мито върху внасяните в Шатите от Европа алуминий и стомана.

Тръмп заплаши да наложи мита на европейските автомобили

„Това се много глупави търговски сделки и съглашения с ЕС, които са подписани от предишните лидери. Повече такива неща няма да се случват. САЩ имат търговски дефицит в размер на 800 млрд. долара. Парите и работните ни места се дават на други държави, които извличат полза от това. И в крайна сметка всички ни се смеят”, написа Тръмп в Twitter.

Президентът беше категоричен, че ЕС иска да засили и без това гигантските тарифи и бариери за американските компании. Затова САЩ „просто ще въдеде мита и такси на европейските автомобили, които без никакви прегради попадат в страната”.

„Те правят невъзможно попадането на нашите автомобили, както и другата ни продукция, на пазарите в Европа. Това е огромен дисбаланс, от който страната ни продължава да страда”, категоричен е Тръмп.

По-рано – миналия четъртък, Тръмп обяви, че САЩ се готви да въдеде 25-процентно мито върху стоманата и 10-процентно върху алуминия, които се внасят от ЕС. Държавният глава оправда това решение с опит за защита на работните места в Щатите. Експерти обаче са на мнение, че повишаване на цената на тези два материала ще доведе точно до обратното – ще се наложи автомобилната индустрия да съкрати работни места.

0 от 500
  • #6
    8 rate up comment 44 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Този път се надявам краят на Европа да е веднъж завинаги!Без право на замяна!Много противен континент!
  • #5
    22 rate up comment 44 rate down comment
    han ( преди 6 години )
    Мислещ и интелектуален човек,не припарва до немска кола.
  • #4
    35 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е той ако можеше да мисли нямаше да кара японска кола.
  • #3
    9 rate up comment 36 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Нещата стават отлични!Китайците гладни американците гладни за сметка на ширещата се протекционистка германска икономика подпомагана от Западен Алжир(Франция).Малко трябва да си посвият сърмите както се казва че се самозабравиха!
  • #2
    41 rate up comment 8 rate down comment
    до факт! ( преди 6 години )
    И на какво злорадстваш,бе! Че в търговската война между САЩ и Европа може Европа,в частност "омразните ти германци" да загубят пазари и приходи за сметка на САЩ!? Понеже Германия,а и другите развити страни не са нетни донпри на ЕС,от които и подобни "професори" като теб ползват средства.
  • #1
    15 rate up comment 42 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    На немците ще им се стъжни къде сега са фенчетата на немското да обяснят как французите не продавали в Сащ!Ааххаха а немците точно щото продават ще им се загрее вратът скоро.Французите продават чрез Нисан и не ги брига а ако наложат обратни санкции американците също не ги брига щото те не разчитат на европейският пазар!