IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бившият шеф на VW Group е знаел за манипулираните дизели

Още през май 2014 г. Мартин Винтеркорн е бил информиран за нарушенията

Бившият шеф на VW Group е знаел за манипулираните дизели

Бившият шеф на концерна Volkswagen Group – Мартин Винтеркорн, е бил информиран за манипулацията на дизелови двигатели на германския производител с цел понижаване на вредните емисии при това доста време преди избухването на скандала, съобщава в. Handesblat.

Бившият шеф на VW Group е знаел за манипулираните дизели

Изданието разкрива, че съдът в Щутгарт е наредил на концерна VW да публикува официално два документа от май 2014 г. С тях заемащият по това време поста председател на Управителния съвет на концерна е бил информиран за нарушенията на нормите на вредните емсии в двигателите, предлагани на пазара в САЩ.

Става дума за отчет, предоставен на Винтеркорн от директора на отдела за качество в концерна Франк Тух. В писмо от 23 май 2014 г. Тух изброява проблемите, на които ръководителите на германския производител трябва да вземат мерки. Основният от тях е превишаване на нормите на азотен диоксид при автомобилите с дизелови двигатели.

Скандалът, станал известен като „дизелгейт”, избухна година и половина по-късно. На 19 септември 2015 г. агенцията по околна среда на САЩ обяви официално за нарушенията от страна на Volkswagen. Три дни след това концернът признава вината си. А на 23 септември Винтеркорн подава оставка, но ръководството на VW Group официално отрича той да е знаел за нарушенията.

През януари 2017 г. Винтеркорн бе разпитан от специално създадена комисия в Германия, през която отново отрече да има вина за случилото се. Акционерите в концерна обаче заведоха дело в Щутгарт, тъй като са на мнение, че производителят твърде късно ги е информирал за скандала, който до момента струва на VW Group повече от 30 млрд. евро.

Новите разкрития и решението на съда в Щутгарт могат да доведат до присъда на Винтеркорн, който е разследван от германската прокуратура за участието си в „дизелгейт”.

Снимка: Volkswagen

Тагове: vw group
0 от 500
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Големи еколози за българите, просто ние сме най-великите ... на приказки.Всичките си хвърляте фаските на земята, да не казвам и ***, отоплявате се на дърва, кумина пуши, но сте еко. Такъв народ като нашия няма.
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    "Германеца не може да посочи конкретен виновник ако той или близък се разболее заради вредните газове от дизела."FenIX малко не мога да се съглася с теб, че Германеца не знае къде е проблема! Напротив, осъзнава го много добре, и не само той, и факта, че германския съд разреши официално на градовете да ограничават/забраняват дизелите на териториите си и достатъчно красноречив! Лошото е, че Бай *** сега доволно потрива ръчички, и прави план как да си вземе изгодно стар ТДИ, "нов внос"!
  • #3
    11 rate up comment 7 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Германеца не може да посочи конкретен виновник ако той или близък се разболее заради вредните газове от дизела. Обаче ако политиците спрат да толерират измамите на местните компании (в случая ФВ) и той си изгуби работата, виновника ще е ясен и Ханс няма да гласува за Меркел. Сега всички са доволни хората имат работа, политиците ги преизбират и всички си дишат вредните газове. А в БГ е още по-зле дишаме още по-мръсен въздух и отгоре на всичко нямаме и стандарта на Ханс.
  • #2
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Един от основните проблеми на демокрацията в този и днешен вид, е че поставя всички хора на равна основа ( уш ) пред закона.Да ама 90% от хората са доста глупавички и изобщо не са на интелигентното ниво да взимат решения засягащи всички - типичен пример е дизелгейт и феновете на VW.Значи знаеш, че това което купуваш и което спасяваш от фалит може да убие детето ти и тебе, ама ти нямаш акъл да го осмислиш... Ей това е проблема. Иначе тия "големите" е ясно, че за пари всичко правят!
  • #1
    26 rate up comment 8 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    Е, кучетата си лаят, керванът си върви, Винтеркорн си прибра милионите, а БГ феновете на ТДИ и синия дизел са от щастливи по-щастливи! Идилия в сажди! :)