IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде се пие и кара най-много?

Европейската организация на пътната полиция проведе от 10 до 16 декември 2007 г. акция наречена "Drink and Drug".

Къде се пие и кара най-много?
На територията на 23 европейски държави са били проверени 850 000 водачи за употреба на алкохол или наркотични вещества. Организацията провела акцията е Tispol, (European Traffic Police Network). Тя е финансирана от Европейската комисия, като тази конкретна акция не е засегнала България и тя не е сред 23-те страни в които е направено проучването. 

Главните резултати от него показват, че няма фрапиращи разлики в положителните алкохолни тестове в различните страни, като изключим Молдова, където всеки двама от трима проверени са били пили. В Словения със съдържание на алкохол в кръвта е бил 1 от 16 проверени, във Великобритания с положителна алкохолна проба е бил 1 на 25, в Италия един от 30, а в Германия и Франция един от 50 проверени водачи. Прави впечатление добрата дисциплина на водачите в Румъния, където едва 1 от 57 проверени е бил с положителна проба. 

От 123 000 водачи проверени за употреба на наркотични вещества, положителна проба за дали 737 души. Ето резултатите от проверката на Tispol: 

0 от 500