IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche се отказа от дизела. Окончателно

Компанията прекрати производството на двата си модела с такова гориво

Porsche се отказа от дизела. Окончателно

Германският производител Porsche прекрати производството на последните си два модела, оборудвани с дизелови двигатели - Macan S Diesel и Panamera 4S Diesel. Новата генерация на всъдехода Cayenne няма такъв агрегат, така че Porsche окончателно се сбогува с дизеловото гориво, съобщава Autocar.

Porsche се отказа от дизела. Окончателно

През 2017 г. компанията е продала общо 97 000 бройки от Macan, като от тях дизелите са под 15%. Подобно е и положението с Panamera, при която 50% се падат на хибридните модификации, а 35% на бензиновите.

Пред британското издание главният изпълнителен директор на Porsche – Оливер Блюм, обяви, че дизеловите автомобили не са важни за компанията. Той потвърди, че техният дял в Европа не превишава 15% и тове е причината производителят да се откаже от разработката на нови двигатели с такова гориво. Съответно Porsche ще удвои пари, които да инвестира в електрификацията на моделната си гама.

Porsche се отказа от дизела. Окончателно

Отказът от дизелови модели се дължи и на скандала с манипулираните двигатели на концерна Volkswagen. Заради него през лятото на 2017 г. властите в Германия наредиха на Porsche да изтегли в сервизите си 22 000 бройки от предишната генерация на Cayenne и да препрограмира софтуера им. В момента еколочната организация Deutsche Umwelthilfe съди Porsche за 110 млн. евро.

Снимки: Porsche
 

Тагове: panamera porsche macan
0 от 500
  • #5
    13 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За всички нас е по-добре дизелът да се развива наравно с бензина - в законовите рамки, разбира се. В противен случай ще се стигне до недостиг на бензин и излишък на дизел, със съответните последствия върху цените.
  • #4
    11 rate up comment 24 rate down comment
    Бай Оня ( преди 6 години )
    До тоя ниско Образования долу дизела му пречел ами заводите ами това,че всеки се топли като гори каквото му падне дрехи пластмаса обувки.. Ей *** си роден и *** ще умреш.
  • #3
    33 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бяха времена...Германците бяха коректни,дизела беше чист.
  • #2
    17 rate up comment 17 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Така, така, започва се.Един по един ще се откажат от смрадливите печки.След 50 години и в БГ може да дишаме въздух като хората, а *** много от нас... няма да го доживеем.
  • #1
    47 rate up comment 6 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    Те на първо време никога не трябваше да почват с тази дизелова авантюра!