IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще си купите ли кола, произведена в Русия?

Все повече западни марки произвеждат там, засега само за местния пазар

Ще си купите ли кола, произведена в Русия?

Възстановяването на руския пазар на нови автомобили е факт, въпреки че много анализатори предупреждават, че страната върви към криза. В същото време точно пазарът в Русия се смята за този, който има най-сериозен потенциал за ръст тази година, въпреки че изостава по показатели от тези в развитите държави. Все повече компании строят заводи за автомобили в страната, а с възстановяването на пазара, производството там се увеличава.

Ще си купите ли кола, произведена в Русия?

Само в последните дни Mazda и Skoda обявиха, че увеличават производството си в Русия.

Чехите потвърдиха, че основният обем продажби в Русия са точно коли, произведени от Skoda на място, а най-новото попълнение в производствената гама е SUV моделът Karoq. Подготовката за старта на производството в Нижний Новгород е отнела 18 месеца и е погълнала инвестиции в размер на 87,5 милиона евро.

Там вече се произвеждат Skoda Octavia и VW Jetta, а доскоро и Skoda Yeti. VW и Skoda използват производствените мощности на някогашния съветски гигант ГАЗ от 2011 година насам, а през 2017 двете страни подписаха нов договор.

В същото време Mazda стартира производството на трети модел от гамата си в завода „Sollers Mazda” във Владивосток. Новият модел е CX-9, а досега там се сглобяваха моделите 6 и CX-5, като всички те са предназначени за руския пазар. Двете компании – Mazda и руският й партньор Sollers строят и завод за двигатели, който също ще е във Владивосток, тъй като разчитат на ръст на местния пазар.

Част от руските анализатори вече твърдят, че дори и да се получи срив на местните продажби, не толкова тежък като този, когато рублата преживя силно обезценяване и някои западни компании напуснаха страната, местната индустрия може да се насочи към производство за износ.

Естествено, голяма част от продукцията на заводите в Русия би имала шансове да покрие изискванията на ЕС – като качество и екологичност, но остава въпросът: Дали тези автомобили ще спечелят доверието на купувачите в Европа?

Тагове: skoda mazda
0 от 500
  • #10
    20 rate up comment 5 rate down comment
    факт ( преди 6 години )
    Руснаците за нищо не стават , рускините само за едно ....!
  • #9
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    НЕ.
  • #8
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В БТ карат много румънски коли, не виждам проблем да се карат и руски. Освен това има много русофили , но те не искат Мазда, а Волга. За производството в Русия съм чувал, че най-малко дефекти има произведеното в сряда.
  • #7
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Сделал ( преди 6 години )
    България през 2017 г. е изнесла стоки за около 3700 долара на човек от населението си, Русия за около 2400, като руския експорт е 80 процента на природни суровини. Така, че кой какво е сделал, се вижда много добре. И само за справка, за Румъния цифрите са около 2900. А в Русия произвеждат автомобили най-вече, за да се заобиколят високите вносни мита, не поради голямо желание на концерните за това.
  • #6
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Пабло ( преди 6 години )
    Първо се научи да пишеш. Имаш ли емоциЙ след неграмотния си пост илитерат смотан ! Купи си 3 белким ти дойде акъла
  • #5
    26 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По-добре кола произведена в Русия, отколкото произведена от анадолци в Турция, както Тойота или Хонда!
  • #4
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не
  • #3
    30 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    нокиан произвеждат предимно гуми които са скандинавски тип и не са препоръчителни за средноевропейски климат разликата е огромна
  • #2
    20 rate up comment 16 rate down comment
    Не благодаря ( преди 6 години )
    Представям си, изсипваш една камара пари за нова кола и там някъде на една табелка пише Сделано в Россия.
  • #1
    23 rate up comment 19 rate down comment
    никога!!! ( преди 6 години )
    Купих си чудесни зимни гуми на Нокиан,най-висок клас,специално предназначени за СУВ.Невероятно поведение на сняг и комбинации от сняг,киша,лед и вода.Първата зима - перфектни.Пробег около 4-5хил.км. Тази зима-катастрофа. Гумите/сложени едва презм.януари и с пробег не повече от 2х.км се разпадат. По маркировката - произведени в Русия.Да, в завода на финландците,но в Русия и катастрофата е пълна.Тези освен дуракоустойчиви системи за война нищо друго не са способни да "сделат"!