IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota прави "суперакумулатор" от стари Приуси

Японците измислиха начин да рециклират бракуваните и токсични батерии

Toyota прави

Toyota разработва метод, който ще позволи от употребяваните батерии на стари хибридни модели да се правят "суперакумулатори", които да захранват градските електропреносни мрежи, съобщава британското издание AutoExpress.

Toyota прави

Двайсет години след дебюта на първия Prius в автоморгите вече започват да се натрупват значителни количества стари хибриди и въпросът за рециклирането на отровните им батерии става все по-належащ.

Планът на японския производител предвижда да се съберат 10 000 батерии от стари Prius-и и от електрическите версии на IQ, и да се обединят в един "суперакумулатор" с мощност 10 000 киловата. Той ще може да поема енергия в моментите, когато потреблението е ниско, и после да я отдава в пиковите часове. Технологията е много подходяща и за складиране на електричество от соларни и вятърни централи, които са прочути с непостоянството си.

От Toyota твърдят, че дори старите бракувани батерии с паднал капацитет могат да се справят с тази задача. По-голямата част от тях ще са никел-металхидридни, уточняват японците. Техен партньор в проекта е енергийният гигант Chubu Electric Power от японския остров Хонсю. Първата супербатерия трябва да заработи през 2020 година.
 

Тагове: iq prius
0 от 500
  • #4
    31 rate up comment 9 rate down comment
    Я ( преди 6 години )
    я ,я я пак опитай да помислиш, очевидно не ти се отдава..целенасочено конкретизираш дизеловото масло .Приуса масло няма ли бре умен..всички бензини масло нямат ли.?Но важното е да сложим лепенката дизел.Плоско,плоско..евтинко..досущ като поддържашите тезата.
  • #3
    18 rate up comment 28 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я я пак се опитай да вържеш няква "плюнка" по японците. Всичко рециклират в тойота и дори на този проблем са намерили още по-добро решение и приложение.На дизела само отработеното масло му замърсява повече от тези батерии. За другите гнусотии да не говорим. Тойота си остава марката с най-добри хибриди и най-развити технологии в този сегмент. Ел. колите няма да са новост за тях, ако пазара го изисква скоро, но имат и варианти с водород, което може да е следващия "бум".
  • #2
    35 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нали точно Тойота рециклираше на 100% металите 100% екологично всички батерии. А то пък какво излезе - повечето гниели по морги и били пълни с отрова.
  • #1
    36 rate up comment 18 rate down comment
    Я ( преди 6 години )
    Глей кво нещо..еко автомобил а това дето му е най-еко,то па токсично.Ти да видиш..и ква стана тя..дизел мизел мръсен а батерийте дори не искат да ги рециклират,а ще ги използват за друго.Ама да направят фабрика за рециклиране и там да приемат всички лакирани нокти,пишман еколози и секва такава джендърщина.Там да бачкат