IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota прави "суперакумулатор" от стари Приуси

Японците измислиха начин да рециклират бракуваните и токсични батерии

Toyota прави

Toyota разработва метод, който ще позволи от употребяваните батерии на стари хибридни модели да се правят "суперакумулатори", които да захранват градските електропреносни мрежи, съобщава британското издание AutoExpress.

Toyota прави

Двайсет години след дебюта на първия Prius в автоморгите вече започват да се натрупват значителни количества стари хибриди и въпросът за рециклирането на отровните им батерии става все по-належащ.

Планът на японския производител предвижда да се съберат 10 000 батерии от стари Prius-и и от електрическите версии на IQ, и да се обединят в един "суперакумулатор" с мощност 10 000 киловата. Той ще може да поема енергия в моментите, когато потреблението е ниско, и после да я отдава в пиковите часове. Технологията е много подходяща и за складиране на електричество от соларни и вятърни централи, които са прочути с непостоянството си.

От Toyota твърдят, че дори старите бракувани батерии с паднал капацитет могат да се справят с тази задача. По-голямата част от тях ще са никел-металхидридни, уточняват японците. Техен партньор в проекта е енергийният гигант Chubu Electric Power от японския остров Хонсю. Първата супербатерия трябва да заработи през 2020 година.
 

Тагове: iq prius
0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Аз ( преди 6 години )
    Аз съм почти сигурен че ти нямаш Приус, а за какво е маслото от ДВГ не ми и споменавай.Ти кога разбра левенте, че колите имат изгорели газове ?Онзи ден ли ?Бегай оттук директно.
  • #13
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тоя пак се е надишал и явно не си виждал на колко км се сменя маслото на приус и в какво състояние е то в сравнение с това на дизелите. Но както и да е има и приус, който кара на ток само в града, пак с тези батерии.А замърсяването от дизела повреме на експлоатацията е мнооого по-голямо от разликата в замърсяването от хибрид на тойота сумирано от производството му и експлоатацията.А иначе викаш дизеляците не замърсяват, докато ги произвеждат? айде хвани се скрии надишан *** с гоуф.
  • #12
    4 rate up comment 6 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Японците ще им намерят приложение, обаче немците ще се чудят какво да правят...
  • #11
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Момчета каквото и да си говорим дизела и бензина е отживелица. От Тойота го знаят и правят стъпки в правилната посока - Хибриди, имат и СЕРИЙНА водородна кола. Колкото и да не Ви се иска да го признаете японците са напред с технологийте, и това което другите още го разработват Японеца го е вкарал в серийно производство.
  • #10
    9 rate up comment 2 rate down comment
    До Сонис ( преди 6 години )
    Я като си толкова фен на адблу да те затворя в гараж с новичък дизел и ми се обади на сутринта, ако можеш
  • #9
    5 rate up comment 27 rate down comment
    Сонис ( преди 6 години )
    Стиига с тоа дизел де. С АдБлу си е съвсем екологичен. Ама нали трябва да се чешем по форумите. Но ФВ невинни ги закопаха и да им се смее целия свят сега.
  • #8
    10 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да попитам първите двама Бай Ганъовци, които бързат да пишат без да са чели или разсъждавали. Отработените автомобилни масла не замърсяват ли?Къде ги рециклират? Използваните акумулаторни батерии на всички стандартни коли не замърсяват ли, не са ли токсични, не са ли пълни с отрова? Дизелите не замърсяват ли? Първо коментирайте тези милиони коли. А батериите на хибридите Тойота ги рециклира, но кой ги е върнал на Тойота и кой не, е друг въпрос.
  • #7
    21 rate up comment 0 rate down comment
    наблюдател ( преди 6 години )
    Защо на снимката към статията пише "ФАЛКОН" ???
  • #6
    14 rate up comment 23 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Никел-метал хибридните батерии е рециклират на 100% без проблем. Тук обаче тава въпрос за работещи батерии, които няма смисъл да се рециклират. А който смята че дизела или бензина не са токсични - да удари по една чаша и ако доживее до утре, да се смята за голям късметлия.
  • #5
    6 rate up comment 24 rate down comment
    фермера ( преди 6 години )
    Къде е Тинтири-Минтири да помисли малко и да разбере че вторичното използване на автомобилни акумулатори може да ни спести строяжа на АЕЦ Белене.