IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България

Бившият президент обеща да "почука на вратите на всички големи производители"

Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България

Бившият президент Росен Плевнелиев и настоящият министър на икономиката Емил Караниколов тръгват на международно "роудшоу" с цел да привлекат инвеститор за крайно производство на автомобили в България.

Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България
От BMW засега казват, че нямат интерес към разширяване на производството в Източна Европа

Новината бе съобщена при представянето на годишния доклад на Аутомотив Клъстър България. Плевнелиев е член на управителния съвет на организацията. Делегацията заминава в края на февруари. "Ще почукаме на вратите на всички големи автомобилни производители, ще преговаряме, ще се борим, както другите го направиха“, каза Плевнелиев.

Като изключим мимолетните авантюри на Rover във Варна и на Great Wall край Ловеч, България не е имала серийно производство на автомобили след промените. Почти всички други страни в региона привлякоха автомобилни заводи, а някои, като Словакия, превърнаха този сектор в основен двигател на икономиката си.

Преди седмица в разговор с Automedia.bg Росен Плевнелиев разкри, че вече е имал такива разговори с главния изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер. Според него успехът на Словакия в привличането на инвеститори се дължи до голяма степен на много активната работа и лична ангажираност с проблема на министър-председателя Роберт Фицо.

BMW за момента няма интерес към разширяване на производствената си база в Източна Европа, заяви обаче неотдавна директорът на групата по развойната дейност Клаус Фрьолих пред камерата на "КОЛЕЛА", автомобилното предаване на Bulgaria ON AIR.

Как се разви автомобилният сектор у нас през 2017 и какви са плановете на Aутомотив Клъстер България, можете да прочетете в Investor.bg.

 

0 от 500
  • #8
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хаха. Добър платен ПиАр и уж сме извън политиката а заливаме с изхвърляния.
  • #7
    8 rate up comment 18 rate down comment
    Д ( преди 6 години )
    Какъв да е Плевнелиев? Доста успешен бизнесмен, който стои зад София Тек Парк и Бизнес центъра в Младост 4. Също така има значителни инвестиции в недвижими имоти. Харесва ви или не, такива хора като него правят Германия каквато е или липсата им правят България такава, каквато е...
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 6 години )
    абе турските ни комшии от години се мъчат да направят свой автомобил но никой не ще да се хване на хорото...при това те имат огромен капитал и опит...Хонда, Тойота, Хюндай, Рено, Фиат и Форд...всички имат там заводи...ама ето на...това е съвсем различно нещо...
  • #5
    8 rate up comment 5 rate down comment
    съмишленик ( преди 6 години )
    По-прав не би могъл да си!
  • #4
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    българин и автомобили оксиморон а за работа в завод по световни стандарти и за хигиенист не става
  • #3
    29 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бе какъвто и да е Плевнелиев, това не е лоша идея. Никой няма да дойде сам тука да ни се моли да построи завод. Въпросът е, че по такива преговори се ходи с гаранции за държавна подкрепа, субсидии, данъчни отстъпки, дори с личен ангажимент от управляващите. не знам доколко един бивш президент може да замести това
  • #2
    23 rate up comment 12 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Тоя ако почука на моята врата... направо ще я заваря, да не може да се отваря повече никога.Убеден съм, че и големите производители биха постъпили по сходен начин.
  • #1
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Бръм ( преди 6 години )
    А Десито ще бъде ли с него хихиих