IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България

Бившият президент обеща да "почука на вратите на всички големи производители"

Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България

Бившият президент Росен Плевнелиев и настоящият министър на икономиката Емил Караниколов тръгват на международно "роудшоу" с цел да привлекат инвеститор за крайно производство на автомобили в България.

Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България
От BMW засега казват, че нямат интерес към разширяване на производството в Източна Европа

Новината бе съобщена при представянето на годишния доклад на Аутомотив Клъстър България. Плевнелиев е член на управителния съвет на организацията. Делегацията заминава в края на февруари. "Ще почукаме на вратите на всички големи автомобилни производители, ще преговаряме, ще се борим, както другите го направиха“, каза Плевнелиев.

Като изключим мимолетните авантюри на Rover във Варна и на Great Wall край Ловеч, България не е имала серийно производство на автомобили след промените. Почти всички други страни в региона привлякоха автомобилни заводи, а някои, като Словакия, превърнаха този сектор в основен двигател на икономиката си.

Преди седмица в разговор с Automedia.bg Росен Плевнелиев разкри, че вече е имал такива разговори с главния изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер. Според него успехът на Словакия в привличането на инвеститори се дължи до голяма степен на много активната работа и лична ангажираност с проблема на министър-председателя Роберт Фицо.

BMW за момента няма интерес към разширяване на производствената си база в Източна Европа, заяви обаче неотдавна директорът на групата по развойната дейност Клаус Фрьолих пред камерата на "КОЛЕЛА", автомобилното предаване на Bulgaria ON AIR.

Как се разви автомобилният сектор у нас през 2017 и какви са плановете на Aутомотив Клъстер България, можете да прочетете в Investor.bg.

 

0 от 500
  • #18
    3 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "Плевнелиев заминава да урежда завод за автомобили в България"Плюнчо я си стой тука и се заври някъде де не се чуваш, че само малко да им поспрегаш глупости и ептен ще ни зачеркнат от картата.
  • #17
    3 rate up comment 0 rate down comment
    bo ( преди 6 години )
    Досега като беше президент за *** ли ме държа??
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Много се радвам, че никой европейски производител няма план, да произвежда в България, че като знам българите какви са, умишлено ще занижават качеството.Много бих се радвал Тойота или Хонда да дойдат да произвеждат тука.
  • #15
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Както какъв ще ги прави тези тегели да привлича когото и да било. Той е точно никой в момента и от името на държавата не може да обещава абсолютно нищо. Освен това сериозните производители нямат нужда от покани. Те са проучили всичко и много добре знаят къде е изгодно да инвестират. Плевнята може само да ги отблъсне,ако се дмуомят да инвестират у нас. Виж за лобира за някой прайд или гАй фестивал ще успее. Той е твърдо за истамбулската конвенция и си пада по нестандартните ана-лни забавления...
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Заплатите в Словакия са доста над заплатите в България и въпреки такава цена на труда там има сума ти производители а тук - никой
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Как Словакия привлича автопроизводители.Лично премиера на Словакия се е обадил на президента на компания ХХХ, дал му е мобилния си номер и е казал - по всяко време, за всякакви проблеми или пречки ми звъните лично.И след 3 месеца в Словакия се строи завод за 2 милиарда евро
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Надявам се че няма да харчи държавни пари за това безсмислено начинание.Държавата *** с нейните нива на корупция, бюрокрация, престъпност, лоша инфраструктура, липса на квалифицирана работна ръка нямат нищо общо с това което Словакия, Чехия и Полша предлагат на автомобилната индустрия.
  • #11
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Господин Плевнелиев е уважаван в цяла Европа.Жалко, че не се кандидатира втори път.Смятам, че ще постигне успех в начинанието си.
  • #10
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Бай Кольо ( преди 6 години )
    Ако се касае за голям производител надали ще го рекетират , но въпроса за работната сила е НЕрешим , няма вече кой да работи в България и въпросът не е само в заплатите , просто тук останахме само старци , напълно непригодни полуграмотници и онова малцинство с тен дето имаше бараки в Бехенвалд !
  • #9
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Много производители са проучвали възможноста да произвеждат в България - две основни пречки - корупция - от самото начало,всеки ден!И в Румъния си плащат,но само веднъж.Тук ще ги шантажират от кмет до министър, всички!Работна ръка - малко е,необразована за тази индустрия,с ужасна трудова дисциплина,накратко - мързеливи и неграмотни служители.Отделно,че ако има завод на Мерцедес да речем,всеки ще очаква заплата с която да си купи такъв за два месеца!