IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo записа най-силната година в историята си

Шведите с 28% ръст на печалбата, най-вече благодарение на Китай

Volvo записа най-силната година в историята си

2017 e била най-силната година като продажби в цялата история на Volvo Cars, показва публикуваният днес отчет на шведската компания. Печалбата й също се е увеличила с 28% на годишна база, най-вече благодарение на засиленото търсене в Китай.

Volvo записа най-силната година в историята си
Главна заслуга за четвъртата поредна рекордна година на Volvo има китайският пазар

Volvo, която от 2010 е собственост на китайския холдинг Zhejiang Geely, отчита рекордна печалба за четвърта година поред. През 2017 оперативната печалба е 14.1 млрд. шведски крони, или 1.76 млрд. долара.

"Нашият бизнес се преобрази напълно от 2010 насам и сега набираме скорост за една фаза на глобален, устойчив растеж", коментира главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон при оповестяването на данните.

Главният източник на растеж за шведите е китайският пазар, където продажбите са се увеличили с 26% спрямо 2016.

Общо за годината компанията е пласирала 571 577 автомобила, със 7% повече от миналата година. Целта, заложена от Самуелсон, е до 2021 продажбите да достигнат 800 000.

Междувременно холдингът Geely купи 8% от производителя на камиони AB Volvo, някогашния собственик на Volvo Cars. Китайците са в процес на придобиване на акции и от Daimler с надеждата, че ако натрупат достатъчен дял, ще подтикнат германците към съюз в областта на електромобилите.
 

Тагове: daimler geely 2017
0 от 500
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Красиви са новите Волва, няма спор. Но според мен не е нормално да изкарат най-малкия си SUV XC40 на базова цена от 84 хил лв...
  • #5
    22 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Тук не се карат, защото не е гъзарско. Повечето българи искат когато дават 70-100хиляди, всички да ги виждат. За моето преди време чух същото - за тия пари можеше такова Ауди да си вземеш, целия град да цъка с език. Еми, въпрос на приоритети. Иначе вече виждам немалко от новите XC90 и XC60
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 6 години )
    Да, ледовете се топят, пластовете се разместват, а совите не са това, което са.Развитието е изненадващо и позитивно.В редакторския тест драйф има едно видео за ХС60. Томов споделя, че това е продукт на премиум сегмента. Говори с уважение, няма и помен за пренебрежителното и често срещано: китайска работа. Той знае категорично повече от мен и аз му се доверявам.
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Цените в БГ поне са им брутални според мен. Затова и закупените нови Волва в БГ са по-скоро рядкост. Масово се карат трите немски марки + Лексус и Инфинити.
  • #2
    24 rate up comment 3 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Всъщност имат най-добрите интериори в премиум сегмента, но няма как да го разбереш от коментарната секция тук...Кой би очаквал китайците така да изстрелят измъчената от Форд компания.
  • #1
    5 rate up comment 18 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Продават Geely на клиентите си на цени за Волво ;))). Поне да намалят цените, щото са много далеч от премиум сегмента.