IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви двигатели готви Volkswagen

Немците залагат на бензин и метан, но не забравят и дизела

Какви двигатели готви Volkswagen

Последствията от скандала с дизеловите двигатели на Volkswagen все още не са отминали, но постепенно германският компания излиза от тежкото положение, в което изпадна. На специално мероприятие за медиите производителят показа някои от новите мотори, на които ще разчита, преди пълното преминаване към електромобили.

Какви двигатели готви Volkswagen

Немците твърдят, че са си научили урока и на тези двигатели може да се вярва. Те са бензинови, дизелови, метанови (CNG) и електрически. Според прогнозите, през 2025 г. половината от производството на концерна VW Group ще бъде на автомобили със стандартни двигатели с вътрешно горене, а другата половина ще си разделят хибридите и електромобилите. Ето и основните от тях:

БЕНЗИНОВИ МОТОРИ

Бензинов 1,5 TSI

Какви двигатели готви Volkswagen

Това е „двигателят на прогреса”, както го определят във Volkswagen -  EA211 1.5 TSI evo (мощност 130-160 к.с.). Той работи по цикъла на Милър и разполага с електрически турбини и променлива геометрия, като е първият мотор от този тип, който ще се поставя на масови модели. Това е възможно благодарение на малкия му работен обем.

Като цяло базовата серия EA211 представляват 3-и или 4-цилиндрови блокове с обем 1,0-1,5 литра. Тяхната мощност е от 60 до 177 к.с., а максималният въртящ момент варира межд 95 и 300 Нм. Германците твърдят, че това семейство мотори предлага най-добрата икономия на гориво и екологични показатели в този клас.

Volkswagen Golf 1,5 TSI Evo


Какви двигатели готви Volkswagen

Под капака на този прототип, предназначен за пазара в САЩ, е поставена версия на 1,5-литровия TSI Evo с мощност 130 к.с. и максимален въртящ момент от 200 Нм още при 1300 об/мин. Моторът работи в комбинация с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която също ще се предлага в Щатите. В Европа двигателят ще бъде комбиниран с 6-степенна механична трансмисия или с роботизирана DSG.

МЕТАНОВИ ДВИГАТЕЛИ

Volkswagen Golf 1,4 TGI (CNG)

Какви двигатели готви Volkswagen

При модела Golf 1,4 TGI с мощност 110 к.с. двете бутилки за метан са разположени в задната част. Те събират общо 30 кг., като при разход от 3,5 кг на 100 км този автомобил би трябвало да предложи пробег от 450 км. Проблем пред Volkswagen е липсата на достатъчно зарядни станции, както и слабата информираност на хората ползите на метана като гориво. В концерна обаче възлагат надежди на още един такъв мотор – 1,0 TGI с 90 к.с., който се предлага на VW Polo, а вероятно ще се поставя още на VW T-Cross и на новото Audi A1.

Volkswagenn Golf 1,5 TGI Evo


Какви двигатели готви Volkswagen

Двигателят с обем 1,5 литра и мощност 130 к.с., ще се предлага и във версия с метан (CNG). При него настройките на електрическата турбина са различни от тези на бензиновата модификация, което позволява добро ускорение още на ниски обороти. Засега от Volkswagen не разкриват характеристиките на мотора, но се предполага, че те ще бъдат подобни на тези на предишния агрегат.

ДИЗЕЛИ

Какви двигатели готви Volkswagen

След скандала Volkswagen обръща все по-сериозно внимание на дизеловите си мотори. На снимката е дизеловият EA288 2,0 TDI BiTurbo с мощност 240 к.с. , при който ще бъде използвана системата SCR. Това е технология, която пречиства вредните емисии на мотора със специален разтвор от карбамид – AdBlue. Неговата задача е да прихване отработените газове и неизползваното гориво, и да ги превърне в азот и вода на излизане от ауспуха. При SCR процесът се извършва два пъти, тъй като засяга и изпускателната система. Така ефектът от него се увеличава с 40%.

Volkswagen Touareg TDI

Какви двигатели готви Volkswagen

Новият Touareg все още не е представен официално, но се знае, че той ще получи същият този 4-цилиндров EA288 2,0 TDI. Моторът има електрическа турбина - e-compressor, която напълно премахва „турбо дупката” и съответно подобрява значително поведението си на пътя. Какви точно са разходът на гориво и екологичните показателите на агрегата, предстои да се разбере.

ХИБРИДИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

Какви двигатели готви Volkswagen

Във Volkswagen вече са готови с технологиите, които ще предложат в най-близко бъдеще. Германците ще залагат на така наречените „меки хибриди” с 48-волтов стартер-генератор или на по-сложна система с допълнителен електромотор с 34 к.с., който ще се поставя на предната или на задната ос. „Меките хибриди” ще осигуряват пробег от 2 км само на ток, докато тези, които ще се зареждат от електропреносната мрежа – до 80 км. При електромобилите целта е достигане на пробег 500 км, но това е в по-далечна перспектива.

Volkswagen Tiguan MHEV Plus


Какви двигатели готви Volkswagen

В компанията са гототови с прототип на Tiguan, при който допълнителният електомотор с 34 к.с. е поставен на задната ос и така се получава система за задвижване на четирите колела. От  Volkswagen признават, че подобна система не е предназначена за сериозен оф-роуд, но пък е достатъчна да спре буксуването и да „измъкне” автомобила на заледен участък.  Хибридната версия на Tiguan 4WD ще се продава едновременно с тази, която е оборудвана със стандартно 4х4.

Volkswagen Golf GTE-Performance

Какви двигатели готви Volkswagen

Още един хибрид, на който германците ще разчитат в близките години. Тази модификация се зарежда от електропреносната мрежа, като разчита на електрически двигател с 34 к.с. и бензинов 1,4 TSI мотор с мощност 150 к.с. и 200 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,6 секунди, а средният разход на гориво е 2 л/100 км (според производителя, разбира се). Зареждането на батериите отнема 4 часа.

Volkswagen e-up!


Какви двигатели готви Volkswagen

Електрическият e-up! ще предложи пробег от 160 км с едно зареждане на батериите. Неговата мощност е 82 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 12,4 секунди. Максималната скорост е 130 км/ч. Общо-взето автомобил, който наистина е само преход към бъдещата електрификация на превозните средства.

Снимки: Autonews
 

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #5
    53 rate up comment 39 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Защо толкова мн хора харесват ***?Ако беше обратно, тази марка щеше да е в канала
  • #4
    66 rate up comment 37 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия как измислиха разход от 3.5 кг/100км. метан? кадитата им харчат 8-10 в София, значи тоя гоуф смесено ще харчи най-малко 5-6 и ще минава по 200 км. с едно зареждане - много по-малко от ел. колите...Общо взето те и за clean diesel обещаваха, че са най-добрите и чисти двигатели, ама се оказа, че са най-гадните и най-замърсяващите в целата индустрия.Нищо, те комедиантите имат договор с тях и трябва да ги рекламират та да приберат някой друг лев ... мизерияяяяя лъха от ВАГ отвсякъде!
  • #3
    41 rate up comment 48 rate down comment
    Georgi ( преди 6 години )
    Редакцията, дали при вас има някой, който да чете немски и да напише, как онзи ден един от най-големите, а може би най-големия клеинт на Ауди - ЛИДЛ, смени флотата си от първи март 2018 на БМВ. Става въпрос за 10 000 автомобила на година. http://***.bimmertoday.de/2018/01/31/kaufland-und-lidl-bmw-erobert-flotten-groskunden-von-audi/
  • #2
    43 rate up comment 65 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    няма, кой да ги бутнепредлагат всичко от евтини коли - сеат, шкодадо хипер коли - ламбо, бентли, бугати
  • #1
    44 rate up comment 74 rate down comment
    N1! ( преди 6 години )
    Никой друг не предлага толкова много и с такова разнообразие само в един бранд!!!