IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандалът се разраства – вредните емисии са тествани и на хора

Освен от Volkswagen изпитанията са били финансирани от Daimler и BMW

Скандалът се разраства – вредните емисии са тествани и на хора

Скандалът с използването на маймуни за тестове на вредните емисии на дизелови двигатели, който избухна в Германия се разраства. Според вестниците Süddeutsche Zeitung и Stuttgarter Zeitung, в изпитанията са участвали и напълно здрави хора, които са били подложени с тяхно съгласие на въздействието на азотен диоксид – едно от вредните вещества, отделяни от дизеловите мотори.

Скандалът се разраства – вредните емисии са тествани и на хора

Програмата е била финансирана от трите най-големи автомобилни производителя в страната - концерните Volkswagen, Daimler и BMW Group. Първият от тях вече се извини, след като медиите в САЩ разкриха, че е използвал маймуни за тестове в специална лаборатория в Албакърки.

Тестовете с хора са били провеждани от Европейската изследователска организация за защита на околната среда и здравето в транспортни сектор (EUGT). Именно тя е лобирала за интересите на немски производители пред европейски власти, твърдят двете издания, които разполагат с отчета на EUGT за периода 2012-2015 г.

Според тях, 25 човека в продължение на няколко часа са вдишвали различни концентрации на отровния азотен диоксин NO₂, като това е станало в лаборатория на Университетската клиника в град Аахен. Шефът на EUGT – Томас Краун, призна за тестовете, но уточни, че резултатите от тях не могат да бъдат отнесени към цялото население, тъй като азотният диоксид е само едно от вредните вещества, отделяни от дизелови двигатели.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #3
    18 rate up comment 32 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Не знам защо са харчили пари за тестове. Да дойдат в БГ. Феновете им се тестват безплатно ... Лошото е че тестват и нас. И преди да започнете да обяснявате как всички не покриват нормите, само да кажа че до момента това е установено със сигурност само за ФВ които даже си признаха ;))))
  • #2
    18 rate up comment 32 rate down comment
    Горан ( преди 6 години )
    Немците са фашисти.Няма промяна.
  • #1
    8 rate up comment 28 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Фв е качество.Могат да си позволят. Нали тези коли на нас, потребителите ще служат,